Фестивал студентског позоришта од 8. до 10. децембра у Новом Саду

Фестивал студентског позоришта наставља да живи и расте, јављају са Академије уметности Нови Сад, најављујући још једно издање које ће бити одржано од 8. до 10. децембра.
pozoriste scena pixabay
Фото: pixabay.com

Овај Фестивал одржавају студенти глуме, режије, продукције, дизајна светла и дизајна звука, који га и организују, а ове године приказаће публици позоришна достигнућа студената уметничких високошколских установа из Осијека, Београда, Бањске Бистрице, Љубљане, Цетиња и Новог Сада.

Отварање фестивала, заказано је за четвртак, у Мултимедијалном центру Академије уметности Нови Сад, са почетком у 17 сати. Фестивал ће званично прогласити отвореним декан Академије уметности Нови Сад Синиша Бокан, након чега ће посетиоци имати прилику да погледају представу домаћина. Студенти Глуме на српском језику у класи професора Бориса Исаковића и самосталног стручног сарадника др Миљана Војновића извешће представу „Породица Топаловић„ према драми „Маратонци трче почасни круг„ Душана Ковачевића.

Целовечерња представа „Породица Топаловић„ је испитна представа која се од оригинала разликује по томе што су сви чланови породице Топаловић жене. Уводна прича о настанку породице праћена је паралелном причом о историји Србије од друге половине 19. века до данас, период који одговара животима чланова породице. Наставак представе ће представити цео ток ове црне комедије.

Након отварања и представе домаћина, Фестивал студентског позоришта се прве вечери сели у Српско народно позориште, где ће Факултет драмских уметности Београд извести представу „Мелодија” Едварда Бонда, као испит студенткиње треће године режије, Исидоре Куленовић, у класи Егона Савина и Кокана Младеновића. „Мелодија„ припада Бондовој едицији комада за младе и бави се питањем насиља и одрастања. Кроз екстремне психолошке ситуације и насиље представа нас суочава са појавама које не би требало да буду део свакодневног живота ниједног човека, а посебно не детета.

Питања како насиље настаје, како се преноси и какве последице оставља како на појединца, али и на друштво јесу главне теме које су аутори представе приспитивали и желели да поставе публици.

Прошле године тиму Фестивала студентског позоришта придружили су се студенти фотографије. Тако ће публика сада имати прилику да види и њихов рад, на изложби фотографија, која ће бити отворена у петак, у подне, 9. децембра, у Галерији Академије уметности Нови Сад. Кустоскиња изложбе је проф. др Дубравка Лазић. 

Извођачки програм на Академији уметност Нови Сад биће настављен у петак у 17 сати, представом „Интервјуи” студената треће године глуме и луткарства у класи Јасмина Новљаковића и Маријана Јосиповића, са Академије за умјетност и културу Осијек. Ова ансамбл представа бави се феноменом селебритија и на сцену изводи „верне копије” познатих лица.

У Српском народном позоришту, у 19.30 сати, уследиће извођење представе „Тартиф” Молијера, у режији Јернеја Поточана, треће године режије, глуме и драматургије у класи Себастијана Хорвата, Наташе Барбаре Грачнер, Нине Жавбл, Тине Коленик, Јање Корун, Академије за гледалишче, радио, филм и телевизију Љубљана. „Тартиф” овде није само текст који преиспитује религијско лицемерје, већ уједно комуницира и о патријархату, економској неједнакости и било ком облику недемократске хијерархије.

Програм Фестивала студентског позоришта у петак, у Српском народном позоришту, биће настављен у 21 сат, када је на програму представа „Псеће срце” по мотивима истоимене новеле Михаила Булгакова, у режији Матуша Холија, са докторских студија у класи Рикарда Санитре Академије уметности Банска Бистрица. „Псеће срце” је прича о Барику Барикову – хомункулу ког је направио познати хирург трансплантацијом мозга. Представа, као и њен назив, инспирисани су истоименом новелом Михаила Булгакова. Бави се питањима етике, личне амбиције и граница могућности људске расе.

Финалног дана Фестивала, на програму је промоција монографије „Никита Миливојевића  - ја овде силазим”, која ће бити одржана у суботу, 10. децембра у Културној станици „Свилара”, у 11 сати, а затим и две представе. Прво ће у Мултимедијалном центру Академије уметности Нови Сад бити изведена представа „Играј!” Луке Курјачког, у режији Роберта Ленарда, четврте године глуме на мађарском  језику у класи Маргарете Табороши Академије уметности Нови Сад. Текст је настао по мотивима романа „Играј, играј, играј” Харукија Муракамија, а представа је најављена као експеримент:

- Покушали смо да прикажемо Муракамијеву причу о тражењу себе и изласку из ћорсокака живота кроз игру, интерактивности и имерзивно позоришта, у адаптацији недавно преминулог и бескрајно талентованог драматурга Луке Курјачког, али употпуњено својим вежбама и идејама којима желимо да прескочимо стару добру рампу и да уништимо прекомерно цењени просценијум.

За крај, Факултет драмских уметности Цетиње, друга година глуме у класи Дубравке Дракић и Јелене Ђукић, извешће „Стаклену менажерију” Тенесија Вилијамса.Представа је на програму у 19.30 сати, у Српском народном позоришту, где ће публика моћи да види како су студенти савладали изазовне ликове и њихове улоге у чувеном делу америчког драматичара.

        И. Бурић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести