Фестивал студентског позоришта у Новом Саду

Фестивал студентског позоришта Академије уметности у Новом Саду биће одржан од 3. до 5. децембра, и у оквиру њега биће изведено 11 представа.
Позориште Промена/Из представе „Прослава” новосадске Академије уметности
Фото: Позориште Промена/Из представе „Прослава” новосадске Академије уметности

Дипломска представа “Прослава” студената глуме у класи доц. Бориса Лијешевића отвориће фестивал данас у 17 часова у Мултимедијалном центру АУНС. У 19.30 часова на Камерној сцени Српског народног позоришта, представу “Бог масакра” извешће класа Шандора Ласла и Арона Балажа, студената глуме на мађарском језику АУНС. Потом ће, у 21 час на сцени „Пера Добриновић“ СНП-а, уследити представа „Никада нисмо били овде”, класе Алисе Стојановиће с Факултета драмских уметности Београд, режија Ања Чуковић. Прво вече биће завршено у 22.30 часа у Мултимедијалном центру АУНС, с представом “Едијев крај” у Ц-дуру, Школе драме на Конзерваторијуму у Атини.

Сутра у 12 часова у КС „Свилара“ биће представљен Фонд “Хартефакт” из Београда. Учесници ће бити: Александра Лозановић (Хартефакт), Селена Плескоњић (Хартефакт) и Љубица Ристовски (Академија уметности Нови Сад). „Хартефакт“ је мултидисциплинарна организација која креира простор у коме се културна и друштвена стварност критички преиспитује, прошлост се памти и из ње се учи, индивидуалност је подстакнута и таленат се слави, креативни и напредни појединци су оснажени да се опробају и дозвољена им је да погреше – тако да културни и јавни простор за све људе буде разнолик, обогаћен, животнији и толерантнији према разликама. Кроз овај догађај желимо да студентима различитих уметничких дисциплина представимо поља у којима „Хартефакт“ делује и испитамо начине путем којих студенти могу да се укључе у рад „Хартефакта“, наводи се у најави.

Сутра у 17 часова у Мултимедијалном центру АУНС биће изведене „Бечка столица“ / „Крик“, Факултета драмских уметности из Скопља. У 19.30 часова на Камерној сцени СНП-а следи представа „Вишњик“ у режији проф. Бобе Јелчића, Академије драмске умјетности из Загреба. На сцени „Пера Добриновић“ СНП, у 21 час биће изведена представа „Наш разред“, у режији проф. Љубослава Мајере, Академије уметности из Бањске Бистрице.

Последњег дана 5. децембра, у 12 часова у КС „Свилара“ биће представљена збирка студентских драма „Нови позоришни потенцијал“, настала у оквиру Фестивала студентског позоришта 2020. Учеснице су: проф. Марина Мађарев, уредница Мина Петрић, ауторка (Академија уметности Нови Сад) Петра Плеше, ауторка (Академија драмских умјетности Загреб), Милица Радојчић, ауторка (Факултет драмских уметности Београд), Емина Ковачевић, ауторка (Академија сценских умјетности Сарајево) и Роксан Корда, ауторка (Универзитет у Бирмингему). Представу „У пламену страсти,“ у режији проф. Бранимира Поповића, у 17 часова у Мултимедијалном центру АУНС извешће студенти Факултета драмских умјетности Цетиње. На Камерној сцени СНП-а у 19.30 часова биће изведена представа „Психоза у 4.48“, у режији Аље Бешић, Академије сценских умјетности у Сарајеву. Последњу представу „Ножеве у кокошкама“, режија Жига Хрен, у 21 час на сцени „Пера Добриновић“ СНП-а извешће студенти Академије за гледалишче, радио, филм ин телевизијо из Љубљане.   

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести