Фестивал студентског театра од 14. до 20. марта у Београду

БЕОГРАД: Јубиларни 15. Фестивал интернационалног студентског театра (ФИСТ 15), биће одржан од 14. до 20. марта, на Факултету драмских уметности у Београду, у организацији студената Катедре за менаџмент и продукцију позоришта, радија и културе.
Сирота Милева из Босне у нашој цивилизацији године 1878.
Фото: И. Прерадовић/ НП Суботица промо

Фестивал отвара Фист продукцијом, студентска представа у организацији студената Факултета драмских уметности ,"Изломљени прсти", 14. марта на великој сцени позоришта Атеље 212, док ће друга ФИСТ продукција "Винета" бити приказана на затварању фестивала, 20. марта на сцени Звездара театра.

Тема овогодишњег издања фестивала носи назив "Буђење".

Финалне припреме за реализацију Фестивала одвијају се контексту актуелне друштвене ситуације изазване појавом и експанзијом новог типа вируса COVID-19, те препорука Светске здравствене организације упућене свим земљама и заједницама да ширење вируса може бити значајно успорено уз примену одговарајућих рестриктивних мера.

Новонастала концепција Фестивала више не подразумева долазак страних трупа, већ их укључује и представља на иновативан, савремен и интерактиван начин.

Првобитни концепт и форма фестивала су адаптирани и премештени на Факултет драмских уметности, где ће, у оквиру главног програма, позоришне трупе из иностранства имати прилику да учествују путем ливе стреам преноса својих представа, као и путем емитовања већ постојећих снимака њихових представа.

Све ове садржаје публика ће током трајања Фестивала моћи бесплатно да прати у Биоскопској сали ФДУ.

Након тога ће се одржавати онлине дискусије са професорима из иностраних академија, на тему глобалне ситуације у корелацији са корона вирусом, као и улоге уметности у тренуцима друштвене кризе и нових уметничких форми насталих услед оваквих околности.

Осим у виртуелном простору, део програма који су припремили студенти ФДУ ће бити и даље реализован у физичким просторима.

У оквиру пратећег програма, који ће се одржавати на Факултету драмских уметности, кроз трибински програм говориће се о улози уметника и уметности у кризним ситуацијама, као и значају солидарности, сарадње и међусобне бриге која нам помаже у бољем прилагођавању свакодневног живота ванредним ситуацијама насталим у сусрету са глобалним кризама и моментима.

Посетиоци ће имати прилику да погледају и пројекције различитих филмова, посете изложбу студената Факултета ликовних уметности и студената Камере Факултета драмских уметности, али и учествују у бројним активностима које ће се у периоду одржавања фестивала одвијати на Факултету.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести