Фестивал „Танц плац” у СКЦНС „Фабрика” од 5. до 7.септембра

Фестивал савременог плеса “Танц плац”, манифестација која има за циљ да представи младе актере на европској сцени и тенденције у савременом плесу, биће одржан од 5. до 7. септембра у СКЦНС Фабрици.
fabrika
Фото: Дневник (С. Шушњевић), илустрација

Фестивал је настао уз подршку европске плесне платформе “Аеровејвз“ која такође афирмише младе плесаче и плесачице савременог плеса, кореографе и кореографкиње и остале професионалце који се баве овом уметношћу.

Овогодишње издање другог “Танц плаца“ обележиће тродневни програм с представама из Француске, Италије, Хрватске, Словеније и Србије. Фестивал ће отворити 5. септембра представа “Forecasting“ (Француска, Италија Хрватска), проглашена за једну од 20 најбољих плесних представа у Европи, у 2018. Другог дана фестивала биће изведена представа “Сцрапе“, која је представник Србије у селекцији плесне мреже “Аеровејвз”. Фестивал ће затворити “динамични двојац” извођача из Словеније, са награђиваном и много извођеном представом “Alien Express“.

Представа “Forecasting“ (Предвиђање) је заснована на колекцији аматерских снимака преузетих са Јутјуба, и тај оквир користи ”као окидач фикције, залиху артикулација и знакова, скуп артикулација који намеће кориснику/посетиоцу вежбу процесуирања информација уметнуту између фрагментоване емпиријске посредности и хипер апстракције”.

- На сцени извођачица манипулише лаптопом, на чијем екрану су приказани изабрани Јутјуб видео снимци, који су у размери са људским телом. Тако екран постаје место преплитања тела извођачице и дводимензионалног света, који представља људе у другом простору. Резултат је вртоглаво хибридно искуство, зона неодређеног окарактерисана видео снимцима, који варирају од баналног свакодневног живота, покрета и артефаката, до њихове могућности трансформације у нове алате нарације - наводи у најави извршни продуцент овог фестивала Студентски културни центар у Новом Саду. Аутори су Барбара Матијевић и Ђузепе Чико, а извођачица је Шарлот Ла Меј.

“Scrape“ се “појавио као наслућивање, као осећај кожни, соматски. Постао је артикулација стања у коме су се мешала тела, плесна и она друга. Трзај, бол, трњење, који постоје само ако је ту неко други да их осети. Тела се појављују и нестају на рубним зонама светла. Привид када се ноћу гледа кроз прозор аутомобила...”  Ауторка концепта и кореографије је Јована Ракић, а драматург је Марко Пејовић. Извођачице су Јана Миленковић, Милица Писић и Наташа Шмелц. Ова представа рађена је у продукцији Станице сервис за савремени плес.

Последњег дана “Танц плаца”, 7. септембра у 20 часова, у Фабрици ће бити изведена словеначка представа “Алиен Еџпреш“, својеврсно путовање “кроз различита стања и искуства, која надилазе шаблоне

интерпресоналног функционисања и реакције...”.

- У целом процесу, ми покушавамо да проширимо простор међу нама, и пренесемо га на публику, чије присуство и процес прихватања нама даје нови старт и спиралу непознате креације. Не постоји крајњи циљ “Alien Express“-а, постоји само вечита експедиција - наводе аутори и извођачи Жиган Крајнчан и Гашпер Куншек, који су с овом представом недавно освојили прво место за кореографију на 11. међународном кореографском такмичењу у Копенхагену.

“Alien Express“, како је наведено у најави, “уклања утемељене обрасце вербалне комуникације и уводи универзалне комуникацијске нивое, с циљем да демонстрира различитост перцепције и модалитете физичког покрета, неосетљив према политичкој, религијиској и националној припадности, личним принципима и веровањима. То је интегративно искуство раста испреплетене спирале свесности и узајамног прихватања момента између ’нас и њих’ и ’тамо и овде’ . Изостављањем крајњег циља, то постаје начин и пут да се изнађе сопствена плесна форма”.

Улазнице за “Танц плац” се продају у “Гигстиксу” и “Мунгос ЦД шопу”  и стају 600 динара тродневна, а дневна 300 динара. Фестивал су подржали мрежа “Аеровејвз”, програм Креативна Европа Европске уније, Европска престоница културе Нови Сад и Министарство културе и информисања Републике Србије.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести