Глумици Јовани Стојиљковић награда "Петар Банићевић"

БЕОГРАД: Глумица Јована Стојиљковић овогодишња је добитница награде "Петар Банићевић" за улогу Софке у представи "Нечиста крв", рађеној према мотивима романа Борисава Станковића, у драматизацији Маје Тодоровић и режији Милана Нешковића.
j
Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Жири који чине првакиња Драме у пензији Добрила Стојнић, директорка Драме Народног позоришта Молина Удовички Фотез и претходна добитница овог признања Сузана Лукић, одлуку о добитнику је донео једногласно.

Јована Стојиљковић је захваљујући свом раскошном дару и преданом раду осветлила до краја сваки трептај комплексног лика Софке и удахнула јој сценски живот са изузетно истанчаним осећајем за партнерску игру, те показала колико млади уметник може да има поштовања и свесности да је представа, пре свега, колективни уметнички чин, наводи жири у образложењу.

Церемонија доделе награде биће одржана 2. фебруара на Великој сцени Народног позоришта након извођења представе "Нечиста крв".

Награду ће уручити Ива Банићевић, унука првака драме чије име носи ово признање.

Народно позориште је награду "Петар Банићевић" установило 2010. године у знак сећања на барда југословенског и српског театра Петра Банићевића (1930-2006), а додељује се младом глумцу или глумици до 40 године који се уметнички истакао у претходном периоду, али и исказао висок професионализам у послу и односу према националном театру.

Поред Сузане Лукић, досадашњи лауреати су и Игор Ђорђевић, Ненад Стојменовић, Милош Ђорђевић, Нада Шаргин, Павле Јеринић, Сена Ђоровић и Бојан Кривокапић.

EUR/RSD 117.3314
Најновије вести