Годишњи концерт Балетске школе у препуној сали СНП-а

У препуној великој сали Српског народног позоришта почетком прошле недеље одржан је годишњи концерт новосадске Балетске школе. Добар одабир програма уклопио се у време трајања које држи пажњу гледалаца свих старосних доби.
srpsko narodno pozoriste
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Са отварањем завесе показали су се најмлађи полазници Школе који увек изазову уздахе одушевљења публике, а њихова бројност поткрепљује чињеницу да и те како има интересовања за балетску уметност. На музику Амиликареа Понкјелија, која је на школском концерту изведена још 1971, урађена је вешта кореографија примерена ученицима нижих разреда, који су наступили уз солистичко појачање ученика средње балетске школе. Ученице четвртог разреда одсека за савремену игру, извеле су кореографију Тамаре Станчић и показале очекивану зрелост. Поред бројности школованих играчица савременог плеса, издвојени су солистички наступи оних најбољих. Ученице и ученици одсека за народну игре, у богато опремљеним костимима, извели су кореографију Славише Ђукића и Мирослава Савића на песму „Иљези Старо Сајдиче“, коју је припремила Мирјана Раић Тепић, и одушевили публику сигурним изигравањем свих скакутавих елемената игре.

У другом делу изведено је „Буђење Флоре“ на музику Рикарда Дригоа. Оргиналну кореографију великог балетског мајстора Мариуса Петипе, пренеле су и увежбале професорке класичног балета: Биљана Његован, Добрила Новков, Иста Степанов, Сања Вучковић и Сања Вучуревић. Уз подршку Бојана Раднова, члана Балета Српског народног позоришта, Миња Јокановић је заиграла сигурно и непогрешиво у улози Флоре. С обзиром на то да је класичан балет озбиљна и веома захтевна играчка категорија, показала је изузетну прецизност у извођењу као и прикладан сценски израз у сваком тренутку. Играчки занос употпунили су доживљај изведеног дела, док је елеганција покрета стигла после четири године рада са педагозима, бившим балеринама.

Ни на овогодишњем Концерту није недостајало добре атмосфере. Препозната је радост на лицима свих учесника, а идеја да се због великог интересовања Концерт понови није остварива, јер су већ увелико у току припреме за Републичко такмичење Музичких и балетских школа Србије, које се ове године одржава у априлу у Београду.

Габриела Теглаши

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести