"Голманов страх од пенала" отвара 161. сезону СНП-а

Премијера представе „Голманов страх од пенала“ према роману аустријског Нобеловца Петера Хандкеа, у режији Ане Ђорђевић, биће одржана у суботу, 4. септембра, на позоришном фестивалу ИНФАНТ, у оквиру отварања „Калеидоскопа културе“, у Креативном дистрикту Новог Сада.
snp
Фото: Срђан Дорошки

Уједно, овај комад ће на тај начин означити почетак 161. сезоне у Драми Српског народног позоришта (СНП) у Новом Саду, а представа је по плану требало да има премијеру у јуну, на самом крају сезоне, али је ипак одложена за септембар.

Ана Ђорђевић, редитељка и ауторка драматизације овог романа, истиче да човек модерне свакодневице губи везу са природом и природним, логичним и повезаним по природи, као и са доживљајем себе и света.

„Човеков једини излаз из стања престрављености празнином је управо оно чега се највише боји - неуспех. Најзначајнији и најболнији апсурдни ритуали просте свакодневице налазе се у љубавном животу и каријери“, нагласила је редитељка Ђорђевић, која је већ имала успешне пројекте на сцени СНП-а.

„Успех, оствареност у њима, љубавном животу и каријери, не отклања њихову апсурдност - она је наглашава. Што је човек успешнији, то му је теже, јер се спољни знакови успеха не подударају са његовим осећањем живота. То изазива неурозу - анксиозност“, закључила је ауторка, која у Београду има успешне и дуговечне представе („Швабица“ - ЈДП, „Моје дете“ - БДП).

Глумац Марко Марковић, иначе стални члан Народног позоришта Сомбор, тумачи главну улогу - Јозефа Блоха.

Он је подвукао да је управо страх оригинално и најтачније објашњење Хандкеовог романа.

„Затворен, херметички утучен, не пушта читаоца на миру. Последњих двадесет страна читао сам наглас - ето најлепшег описа страха. О страху причамо, играмо, ми покушавамо да изађемо из њега, али што каже велики песник: пустите ме, не могу више да гледам небо пало у прашину и радујем се обичности и животу“, открио је Марковић.

У представи играју још Милован Филиповић, Бојана Милановић, Сања Ристић Крајнов, Николина Спасић, Бојана Тушуп, Марко Савковић, Тања Пјевац, Вишња Обрадовић, Пеђа Марјановић, Миа Симоновић и Мина Павлица.

Настанак представе подржао је Аустријски културни форум Београд.

Нобеловац Петер Хандке, велики пријатељ Србије и српског народа, актуелан је и са својим комадом „Каспар“ у режији Милоша Лолића, на великој сцени ЈДП-а, који се налази у селекцији главног програма 54. и 55. Издања фестивала БИТЕФ.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести