Гордани Ђурђевић Димић признање на Буциним данима

Првакиња Драме Српског народног позоришта Гордани Ђурђевић Димић лауреат је награде “Златно зрно” за најбољу женску улогу на петом фестивалу “Буцини дани”, који је прексиноћ завршен у Александровцу.
gordana djurdjevic dimic
Фото: Na Drini ćuprija (snp.org.rs)

Њој је ово признање припало за креације у двема представама - “На дрини ћуприја” СНП-а и “Август у округу Осејy” Народног позоришта из Суботице којима је, по оцени жирија, „у различитим жанровима и кроз врхунско умеће показала велики и богат глумачки распон”.

Иначе, награда за најбоље глумачко остварење фестивала, које носи име Милосава Буце Мирковића, припало је Саши Торлаковићу за улогу Агатона Арсића у представи “Ожалошћена породица” Народног позоришта из Београда, у адаптацији и режији Јагоша Марковића која је освојила и награду за продукцију “Миња Обрадовић”. “Златно зрно" за најбољу мушку улогу припало је Браниславу Лечићу за улогу Симеона Његована Лупуса у представи “Корешподенција” Звездара театра, док је најбољи млади глумац Јоаким Тасић, награђен за улогу младог газде Симеона Његована у истој представи.

Жири, који су чинили Мира Бањац (председница), Љиљана Стјепановић и Горан Султановић, доделио је награду за глумачку бравуру фестивала Вањи Ејдус за улогу Гине у представи “Ожалошћена породица” Народног позоришта из Београда. Чланови жирија су као храбру оценили идеју организатора да у част награђених буде премијерно изведена представа "И сваки пут као да је први"у копродукцији Крушевачког позоришта и "Арт теме". Насиме, по мотивима из дела Боре Станковића „Коштана“, „Ташана“ и „Покојникова жена“, млади драматург Димитрије Коканов је урадио адаптацију, истовремено имплементирајући је у текст неке савремене, документарне материјале. Редитељка је Јована Томић, а у представи играју Јелена Стајковац, Јелена Матијашевић, Никола Ракић, Биљана Николић, Дејан Тончић и као гост Гордана Ђурђевић Димић.

М. С.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести