Италијански "Макбет" на сцени СНП-а 16. октобра

Шекспир фестивал и Српско народно позориште озваничили су сарадњу потписивањем протокола који ће заједнички поставити новине на домаћој позоришној сцени, поручено је данас на конференцији за новинаре поводом гостовања представе "Макбет" из Италије, у оквиру 8. Шекспир фестивала.
д
Фото: Youtube Printscreen

Иако се овај фестивал одржава на отвореном простору, налик средњовековном, најављено је да ће се ова представа изводити на главној сцени СНП-а.

“Постоје једноставно представе које су просто прављене да буду унутра, у ентеријеру, и онда вам је жао кад не можете да позовете представу, код нас у Вили Станковић не може да се изведе, и онда је право решење ова наша сарадња”, рекао је директор и оснивач Шекспир фестивала Никита Миливојевић.

Гости Шекспир фестивала била су и позоришта из Велике Британије, САД, Кине, Француске, Немачке и многих других држава.

“Било је неколико представа које су, као што Никита каже, морале да буду унутра, заиста су биле одличне и показале су да треба да се виде, јер и те представе које не могу да се играју на отвореном треба да буду у саставу фестивала... Расте фестивал и наша сарадња са фестивалом на радост публике чини ми се, и спремни смо да ту сарадњу проширимо и убудуће”, рекао је управник Српског народног позоришта Зоран Ђерић.

Најавио је за следећу сезону заједнички пројекат са Београдским драмским позориштем, копродукцију која ће имати премијеру у оквиру фестивала на новосадским и београдским позоришним сценама.

Такође је у питању Макбет и редитељ ће бити Никита Миливојевић.

Подршку фестивалу годинама пружа И Влада Војводине.

“Оно што чини посебно задовољство, иако смо ми већ сада традиционално партнери у финансијском смислу, ево ове године смо направили један искорак да ми као оснивачи најстаријег националног театра у нашој држави Српско народно позориште, да макар једна представа буде реализована у нашем националном театру, што са друге стране чини један механизам када уступамо све своје капацитете када је култура у питању, јер то овај фестивал заслужује”, навела је Драгана Милошевић, покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама.

Нагласила је како ће се трудити увек да подршка култури буде још већа.

"Макбет" је најављен за 16. октобар у СНП-у, а карте су скоро распродате. Коштају 1.000 динара, а за ову прилику организован је и превоз из Београда за који се може купити карта на продајним местима Tickets по цени од 300 динара.

Шекспиров Макбет у Сериној режији прожет је древним традицијама Сардиније, изведен на сардинском језику и, према елизабетанској традицији – у извођењу мушког глумачког ансамбла. https://www.snp.org.rs/?p=25335

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести