Изложба у СНП поводом 100 година Удружења драмских уметника Србије

Поводом 100 година оснивања Удружења драмских уметника Србије у Српском народном позоришту отворена је изложба “Позориште у времену сваком”. Поставка приказује како се позориште у Србији мењало кроз време од својих зачетака до данас и конципирана је као омаж позоришту и глумачком позиву.  Изложбу је отворила глумица Мира Бањац, а публици се обратио и председник УДУС-а, глумац Војислав Брајовић.
srpsko narodno pozoriste
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

На отварању је изведен перформанс савременог циркуса, према мотивима “Путујућег позоришта Шопаловић” Љубомира Симовића, чији је аутор Марија Крстић, којим је послата порука да култура неће дозволити да преовладају кич и шунд. Студенти новосадске Академије уметности извели су одломак из Шекспирове драме “Како вам драго”.

– Изложба је уприличена са циљем да се јавности предочи како су се пре сто година драмски уметници удружили да би показали да су истински важан део друштвеног живота – навео је Брајовић, док је један од аутора изложбе др Зоран Максимовић, рекао да је посебна част што је прво гостовање ове изложбе после Београда баш у најстаријем националном театру, као и што ће публика, долазећи на представе, моћи да види нешто и од историје нашег позоришта.

Обимна тематска поставка прати развој српског позоришта, како би јавности предочила позоришну делатност као истински важан сегмент друштвеног живота и покаже као су позоришна уметност и позоришни уметници утицали на модернизацију и демократизацију друштва.  Експонати прате време од средњег века, односно од времена када је први пут поменута реч “глумац“. Поставком је испраћена и значајна активност Јоакима Вујића у Крагујевцу, током стицања независности од турске власти Кнежевине Србије, али и рад позоришта у међуратном периоду, у Београду и у Новом Саду, Нишу, Скопљу. У реализацију ове изложбе укључени су Удружење драмских уметника Србије, Позоришни музеј Војводине, Музеј позоришне уметности Србије, Архив Србије и историјски архив Београда, а аутори су Мирјана Одавић, Зоран Максимовић, Мирослав Перишић, Јелена Ковачевић и Снежана Лазић. Поставка изложбе налази се у фоајеу СНП-а, а посетиоци је могу погледати до 20. децембра.       

Н. Попов

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести