Израелска плесна компанија Вертиго отворила Београдски фестивал игре

БЕОГРАД: Извођењем представе "Један, један и један" ансамбл израелске плесне компаније Вертиго на сцени Сава центра отворио је 15. Београдски фестивал игре.
Vertigo-2, belgradedancefestival
Фото: Vertigo, foto: belgrade dancefestival.com

Пре почетка овог прворазредног културног догађаја оснивач и директор БФИ Аја Јунг обратила се публици у Сава центру рекавши да "титуле престонице носе само они градови који могу да представе референтне и јединствене уметничке садржаје, градови који бацају чудесно светло далеко изван својих замишљених или нацртаних граница".

Овогодишњи фестивал носи слоган ''Престоница'' што јасно ставља до знања да је јубиларни фестивал и ове године центар уметничке игре у региону, али и шире. Београд је захваљујући овом фестивалу постао важна станица у биографији уметника који креирају трендове у области уметничке игре и позоришта. 

"Пред нама су потпуно нова кореографска издања и наступи компанија из читавог света, које смо дуго чекали да угостимо. Задатак фестивала је увек исти - да публици која прати уметнички игру и долази са великим очекивањима сваке године, открије нешто ново и до сада невиђено. Надамо се да ћемо и сада испунити тај задатак," поручила је Јунг.

Она је додала да ће се у оквиру јубиларне едиције фестивала представити 15 трупа из Израела Грчке, Холандије, Кине, Норвешке, Аустралије Велике Британије, САД, Данске, Пољске, Белгије, Немачке, Италије са 24 нове кореографске поставке.

Јунг је нагласила да је фестивал настао уз сарадњу са Министраством културе, Секретаријатом за културу Града Београда, уз помоћ иностраних културних центара и амбасада.

Фестивал је потом свечано отворила кореографкиња Ноа Вертхајм.

Представа која је отворила БФИ премијерно је одиграна 2017. године у Тел Авиву. 

Комад представља спој интимног и спољног света у којем је посебна пажња на ођеку који се одбија из различитих праваца током грађења метафоричне везе између далеког и блиског, себе и другог. 

Компанија Вертиго обележава 25 година јединствене инспиративне креативности која уједињује уметност, људе и природу, а уједно је и амбасадор изаелске културе и уметности у свету.

Представе "Један, један и један" присуствовали су и бројни представници дипломатског кора.

Званичном отварању фестивала, претходила је представа "Велики кротитељ" Димитриса Папајоануа, добитника овогодишње награде "Јован Ћирилов".

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести