Јан Фабр отвара Битеф фестивал

БЕОГРАД: Белгијски позоришни уметник Јан Фабр отвориће 23. септембра 51. Битеф фестивал, али само својим гласом, не излазећи на сцену Сава Центра, јер је инсистирао да се нико не појављује пре ансамбла његове представе "Олимп" којом и почиње овогодишњи фестивал.
bitef, tanjug bitef
Фото: Tanjug/BITEF

Представа Јана Фабра траје 24 сата, а претходиће јој 22. септембра, како је раније најављено, "Квизула" у трајању од шест сати, антологијска представа једне од водећих британских независних трупа "Forsd Enterteiment“.

Уметнички директор Битеф фестивала Иван Меденица рекао је на данашњој конференцији за новинаре да је акценат главног програма на позоришту немачког говорног подручја и у том контексту представиће тридесетогодишњег Ерсана Мондтага, "звезду у успону" и "енфант террибле" немачког позоришта, који још увек није добио најширу међународну видљивост.

Меденица је истакао да су многи директори иностраних фестивала одлучили да дођу у Београд при крају Битефа са жељом да погледају Мондтагове представе "Снег" Талијатеатра из Хамбурга и "Истребљење" Концерттеатра из Берна.

Он је објаснио да Мондтаг припада радикалном, политичком, циничном позоришту, врло освешћене поетике са новим младалачким сензибилитетом који ће потврдити слоган 51. Битеф фестивала "Epic trip" (Епско путовање).

Амбасадор Швајцарске у Србији Филип Ге сматра да је веома важно да инострани уметници гостују у Србији из разлога што је, како је рекао, "политика Западног Балкана још увек под утицајем историје и процес помирења у региону још увек није завршен, а уметници имају важну улогу у том процесу јер промовише толеранцију и отвореност".

"Као и свим ствараоцима и њима је потребно да инспирацију црпу из суочавања идеја са другима и због тога је мој приоритет што се тиче културе да доводимо швајцарске уметнике у Србију и угостимо српске уметнике у Швајцарској. Управо та размена је основа наших билетералних односа", истакао је Ге.

Амбасадор Немачке у Србији Аксел Дитман честитао је Меденици на избору представа за овогодиснсји Битеф и приметио да више не мора да одлази у позоришта у Немачкој, јер све најбоље из немачких театара може да гледа и у Београду.

Директор Гете института у Београду Франк Бауман посебно је скренуо пажњу на комад "Снег" настао по роману турског нобеловца Орхана Памука који обрађује односе Турске и Немачке и истакао да "оно што је тешко у политици, у култури може бити обрађено као дијалог".

"Не треба да причамо о Немцима, Србима, Турцима, већ да се се посматрамо као људи", казао је Бауман.

Меденица је најавио и пратећи програм Битеф фестивала који ће обухватити трибину "24/7: Дуге представе и никад краја" 23. септембра, сусрете са ауторима водиће Миња Богавац, "Битеф Полифонија" биће у дијалогу са главим програмом па ће обухватити догађај у трајању од 24 сата.

У оквиру "Битеф библиотеке" биће представљен други том књиге "Савремене немачке драме", док ће трећи том бити објављен за Београдски сајам књига на коме ће почасни гост бити књижевност немачког говорног подручја.

"Битеф на филму" ће ове године изостати, а уместо тога ће бити организована трибина посвећена дометима тог програма, док ће позоришна критичарка Бојана Јанковић наставити радионицу под називом "Сумњива лица" чији је први део организован у мају.

Срђан Шапер, оснивач "I&F McCann grupe", главног спонзора Битеф фестивала, рекао је да је Битеф синоним за Београд и да је задатак приватних предузећа да улажу у културу.

Он је приметио да је буџет за културу мали и да без учешћа свих, култура у Србији не може да опстане.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести