Јануар у Новосадском позоришту: Такмичење писаца, гостовања и прослава

Новосадско позориште/Ујвидеки синхаз 27. јануара прославља свој дан и већ годинама уназад за ту прилику припрема вишедневни програм, у којем су незаобилазна гостовања неколико позоришта.
novosadsko pozoriste, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Ове године, као увод у недељу прославе, 19. јануара ће у Новосадском позоришту бити одржано XVIII драмско такмичење мађарских војвођанских писаца. То је традиционални, необичан и занимљив догађај у овом театру, у којем се из шешира извлачи тема о којој три писца пишу драме, затим их три редитеља режирају, и потом изводе три глумачке екипе, а све то у једном дану.

Гостовања започињу 22. јануара, када ће Позориште “Деже Костолањи” из Суботице извести представу “У име Господа”. Ову “бруталну политички некоректну представу”, како је најављено, режирао је Андраш Урбан, а говори о религији, поделама... Сутрадан, 23. јануара у Новосадско позориште стиже Сенћанско мађарско камерно позориште с представом “Лилиом” Ференца Молнара, у режији Тибора Месароша.

Драма на мађарском језику Народног позоришта/Казалишта/Непсинхаз из Суботице гостоваће 24. јануара с музичком комедијом “Дама из Максима” Жоржа Фејдоа, у режији Шандора Ласла. Дан касније, 25. јануара гостоваће Удружење грађана “Тара” и извести перформанс “Људски додир”. За 26. јануар најављено је гостовање “Рефлектор театра” из Београда, с представом “Смрт фашизму! О Рибарима и Слободи”, ауторке и редитељке Милене Богавац.

На сам дан прославе Новосадског позоришта  27. јануара, Салашко позориште извешће представу “Оде лова”, рађену по мотивима дела “Дундо Мароје” Марина Држића, у режији Берте Чонгот и Армина Рица.   

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести