ЈДП, БДП, Народно позориште и Атеље 212 најављују бројне премијере у 2023.

БЕОГРАД: Актуелна 2023. година биће богата позоришним продукцијама, ако је судити по плановима Југословенског драмског позоришта, Београдског драмског позоришта, Народног позоришта и Атељеа 212.
pozoriste, predstava, zavesa pixabay
Фото: pixabay.com

Током јануара ниједно београдско позориште неће имати премијеру, али ће од фебруара кренути са новитетима.

Позориште Атеље 212 у прослави 66. рођендана, нову сезону 2022/2023 је почело са комадом “Драма о крају света” Олге Димитријевић, онда су наставили са још три премијере - "Као и све слободне д‌јевојке" Тање Шљивар, редитељке Селме Спахић, "Чиста кућа" америчке списатељице Саре Рул, у режији Андрее Пејић, као и комадом "Револт" према тексту Алис Берч, и поставци Јоване Томић.

Мото целе сезоне је "Корак у раскорак" и планирано је седам премијера савремених домаћих и страних драмских писаца, као пројекти који се први пут изводе у Атељеу 212.

У плану је и други део трилогије француског писца Флоријана Зелера, и након представе "Син" сада ће премијерно 31. марта бити изведен комад "Отац" у режији Паола Мађелија, а у том филму у режији аутора, бриљирао је Ентони Хопкинс и освојио Оскара 2021. године.

Након тога следи руски комад "НЛО" руског писца Ивана Вирипајева (познат по драми "Пијани" на сцени Атељеа 212), у режији Исидоре Гонцић.

Сезону ће овај театар завршити у јуну 2023. премијером драме "Говори нацији" италијанског писца Асканија Челестинија, у режији Бојана Ђорђева.

Народно позориште је недавно представило ретроспективу 2022. и улазак у 2023. годину са новим пројектима Глумац Светислав Гонцић 22. децембра је званично изабран за управника Народног позоришта, јер је од октобра 2021. имао функцију вршиоца дужности управника.

Молина Удовички Фотез, директорка Драме, која је подсетила на веома продуктивну целу календарску 2022. годину, када се изашло из Ковид система, те су могли несметано да спремају нове представе.

Од нових пројеката, Удовички Фотез је открила агенцији Тан‌југ да би према плану требало да крену у продукцију две нове драмске представе, чије пробе почињу током јануара.

Прва је нова верзија чувеног романа "Очеви и оци" (1985) Слободана Селенића, чију је драматизацију написала Катја Ђармати, док је редитељ Вељко Мићуновић.

Давно се играла адаптација овог романа на Великој сцени Атељеа 212, а иначе се ово дело није често постављало на сцену.

Друга премијера ће бити комад "Наш разред" пољског писца Тадеуша Слободзианека, у режији Татјане Мандић Ригонат.

Ова драма се игра по региону, у Камерном театру 55 на сцену је поставио редитељ Дино Мустафић 2018. године, а од ове сезоне је на репертоару Градског драмског казалишта "Gavella" у Загребу.

Представа "Наш разред" отвара питање фашизма и страшних злочина те универзалног трагања за истином и правдом. Заснована је на истинитом догађају из 1942., када су у селу Једвабне, у источној Пољској, пољски католици упали у домове комшија Јевреја са којима су одрастали, на силу их затворили у амбар и спалили чак 1.600 невиних душа.

Комад истражује зло које људима замрачи умове, претварајући их у најгоре злочинце, спремне убити и оне са којима су до јуче живели и били пријатељи.

У драми се преплићу љубав и смрт, успомене и заборав, силовање и саосећање.

Југословенско драмско позориште тренутно паралелно за Велику сцену “Љуба Тадић” припрема две представе - "Ватре" и "Развојни пут Боре Шнајдера".

Подсетимо, нову сезону ЈДП је почело у септембру са великим успехом представе “Едип” према Софоклу, у режији госта из Словеније – Вита Тауфера, и са суровом трагедијом “Тит Андроник” Вилијама Шекспира, редитеља Андраша Урбана.

Чувени комад "Развојни пут Боре Шнајдера" Александра Поповића ће режирати велики стручњак за поставку његових драма - Егон Савин.

У представи играју Ненад Јездић, Радован Вујовић, Тамара Драгичевић, Бранислав Лечић, Небојша Миловановић, Милица Гојковић, Зоран Цвијановић, Тања Пјевац, Лазар Ђукић, Јанко Цекић и Огњен Никола Радуловић.

У ауторској екипи су и драматург Божо Копривица, костимографкиња Лана Цвијановић и кореографкиња Соња Вукићевић.

Премијера представе на сцени “Љуба Тадић” планирана је за почетак марта.

Сценографију потписује редитељ Егон Савин, који је пре две сезоне уи ЈДП режирао грађанску драму “Пучина” Бранислава Нушића, а драме Аце Поповића је са успехом реализовао по Србији и у Београду (Атеље 212 - “Смртоносна мотористика”, “Пазарни дан”).

Прва копродукција ЈДП-а са Националним театром Каталоније из Барселоне биће у знаку пројекта “Ватре” Маргерит Јурсенар.

Адаптацију потписује Марија Веласко, рођена у Шпанији 1984. године, ауторка десетак позоришних комада и добитница многих значајних литерарних и театарских признања.

Редитељка представе је Карма Портачели, једна од водећих европских драмских ауторки и уметничка директорка Националног театра из Барселоне.

У представи играју Слобода Мићаловић, Наташа Тапушковић, Милена Васић, Никола Ракочевић, Ива Манојловић, Дамјан Кецојевић и неколико глумаца из споменутог театра из Барселоне.

Сценографи су Марија де ла Камара и Габријел Паре Лескано, костимограф Марија Марковић Милојев, аутор оригиналне музике Ђорди Куљет, а аутор видео-материјала Мигел Анхел Рајо.

За сценски покрет је задужен глумац Дамјан Кецојевић и за сценски говор Љиљана Мркић Поповић.

Адаптација новеле „Ватре“ је театарска верзија којој је дело Маргерит Јурсенар само мотив, са многим референцама на 21. век, новим паралелама између идеала љубави и митологије.

Представа је део великог пројекта Уније театара Европе у коме се у копродукцијама удружује 15 најзначајнијих театарских кућа.

У периоду од годину дана биће реализовано седам копродукција које ће бити изведене на фестивалу "Финистера" у Националном театру у Порту (Португал) у фебруару ове године.

Пробе комада “Ватре” касније су настављене у Националном театру Каталоније у Барселони, и њима су се придружили шпански глумци Роса Раном и Жорди Куљет.

Премијера представе “Ватре” заказана је за 2. фебруар.

До краја сезоне, представа ће гостовати током јула у Валенсији, Барселони, а већ на јесен 2023. потврђено је учешће на позоришном фестивалу у Мадриду.

Београдско драмско позориште је недавно пред крај 2022. године традиционално представило веома богату наредну 2023. годину.

Иначе, БДП је убедљиво најпродуктивније позориште у Београду са барем 10 нових наслова годишње, а овог пута су поставили нови рекорд: чак 13 премијера су најавили.

"Нова сезона ће имати у фокусу тему – будућност и све оно што нас окружује.          Определили смо се за сценска читања романа у наредном периоду, од Достојевског, Орвела до Феранте, и то дубоко загледани у будућност”, најавио је управник Југ Радивојевић.

Тако ће хрватски редитељ Ивица Буљан заокружити претходну сезону новим читањем романа “Идиот” Фјодора Михајловича Достојевског, који је био најављен крајем 2021, и сада ће премијера коначно бити одржана 20. фебруара на Дан БДП- а, на Великој сцени "Оливера и Раде Марковић"

Драматизацију антологијског руског класика написао је књижевник Владимир Табашевић, који је адаптирао свој роман "Тихо тече Мисисипи" управо са овим редитељем за продукцију БДП 2021. године.

Улоге тумаче: Мирјана Карановић, Лука Грбић, Недим Незировић, Јана Милосављевић, Миодраг Крстовић, Бојана Стојковић, Ива Илинчић, Весна Чипчић, Милан Зарић, Тамара Алексић, Александар Јовановић Меда, Милош Петровић Тројпец, Милан Колак, Никола Малбаша.

Врло брзо након "Идиота" ће изаћи 24. фебруара и римејк хит комедије “Не играј на Енглезе” према тексту Владимира Ђурђевића, који поново режира Сташа Копривица, а представа ће бити посвећена прерано преминулом Марку Живићу.

Сада ће нове улоге три спортска кладионичара играти Александар Радојичић (улога коју је имао Живић), Марко Гверо и Андрија Кузмановић, као нови вид комада одиграног преко 250 пута од 2017. године, где су глумили још Иван Томић и Даниел Сич.

Филмски, а од скоро и позоришни редитељј Никола Љуца (“Смрт и девојка”, Битеф театар), првог априла ће имати премијеру комада “Лаж” француског писаца Флоријана Зелера, где ће игати следећи квартет: Милош Биковић, Тамара Крцуновић, Јелисавета Орашанин и Миодраг Радоњић.

Аутор Зелер је увелико и у свету популаран по својим филмованим комадима "Отац" и "Син" у својој режији, а овај други наслов се игра у Атељеу 212.

Милош Биковић је анализирао да комад "Лаж" почиње као комедија, и да се добрим делом тако и третира, а онда изненада, сасвим неочекивано прераста у други жанр - веома озбиљну драму.

Још један пројекат који се пролонгирао од 2022. јесте "Прафауст" Јохана Волфганга Гетеа, у режији Бориса Лијешевића, а премијера је 23. јуна.

Носилац главне улоге у “Прафаусту” је Светозар Цветковић, а играју још – Озрен Грабарић, Иван Томић, Даниел Сич, Иван Зарић, Ива Иинчић, Станислава Николић.

Након Гетеа следи Џорж Орвел и антологијски роман "1984" о тоталитаризму и диктатури, који ће за премијеру 16. септембра на Великој сцени режирати шпанска уметница Алија Луке.

У новој верзији “1984” играће још – Павле Пекић, Љубинка Кларић, Нада Мацанковић, Наташа Марковић, Паулина Манов, Љубомир Булајић, Мики Дамјановић, Иван Заблаћански, Амар Ћоровић, Стефан Радоњић и Стојан Ђорђевић.

Словеначки редитељ Себастијан Хорват након успеха са делом "Цемент Београд" (Гран При “Мира Траиловић” на 54/55. БИТЕФ-у), поново је у БДП-у и реализоваће за 29. септембар - “Лажљиви живот одраслих”, први пут у Србији драматизацију неког романа популарне италијанске књижевнице Елене Феранте (“Моја генијална пријатељица”). У представи ће играти само глумице, и то њих чак 20, где предњачи Исидора Симијоновић.

Словеначки редитељ Жига Дивјак имаће 15. децембра 2023. премијеру свог ауторског пројекта “Будућност” који најављује као футуристички спектакл.

"Будућа представа је базирана већим делом као инспирација на роман "Министарство будућности" Ким Стенли Робинсон, те говори о еколошкој катастрофи, о томе шта нас чека у будућности, јер свет око нас је стално у борби за преживљавање, а испада да само најјачи опстају", како је оценио Дивјак.

Подсетимо, словеначки уметник је недавно гостовао на 56. БИТЕФ-у са представом "Кризе" која је и затворила фестивал као светска премијера, а негде је имала сличну тематику и концепт као “Будућност” који се реализује у копродукцији са позориштем Местно гледалишче љубљанско из Љубљане.

Играће словеначки и српски глумци – Милена Васић, Исидора Симијоновић, Бојана Стојковић, Александар Радојичић, Јана Зупанчић, Лара Волф, Бернард Оман, Матеј Пуц, Примож Примат, и други.

За сам крај 2023. године биће изведен "Швејк" Јарослава Хашека – 28. децембра, у режији Вељка Мићуновића и драматизацији Кате Ђармати.

У новом руху "Доживљаји доброг војника Швејка у светском рату" овде представљају пети наставак романа који чешки писац Хашек није стигао да заврши услед нагле смрти 1923, а планирао је да буде серијал из шест књига.

Улоге ће играти: Озрен Грабарић, Андрија Кузмановић, Амар Ћоровић, Јово Максић, Иван Заблаћански, Мирјана Карановић, Милош Лазаров, Вања Ненадић, Дуња Стојановић, Ива Илинчић, Марија Пикић, Ивана Николић.

Осим наведених 8 комада, изгледа да се дефинитивно одустало од започетог пројекта "Три сестре и Галеб" према Антону П. Чехову, у режији Хариса Пашовића, чија је премијера требало да буде 17. децембра 2022, али тог наслова нигде више нема у плану ни за 2023.

Такође, БДП ће изаћи у сусрет младим ауторима драматурзима и редитељима и реализоваће се пет представа у пројекту "Нови гласови", као дебитантска дела тек завршених студената са ФДУ.

Осим режисера и драмских писаца, ти пројекти ће окупити и нове младе глумце, композиторе, сценографе, костимографе, те је у плану да представе остану на редовном репертоару БДП-а.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести