"Ко се боји Вирџиније Вулф" премијерно 29. јула на Брионима

БРИОНИ: Копродукција Београдског драмског позоришта и Казалишта Улис, представа "Ко се боји Вирџиније Вулф" у режији Ленке Удовички, са Радетом Шербеџијом у главној улози биће чак седам пута изведена у оквиру богате сезоне Улиса која ће на Брионима трајати све до краја августа, најавили су данас из Београдског драмског позоришта. 
r
Фото: Youtube Printscreen

На Тврђави Минор на Малом Бриону од 20.30 часова претпремијере биће игране 26, 27. и 28. јула, док ће премијера бити изведена 29. јула 2019. године у истом термину. Репризе су заказане за 30. и 31. јул, али и 3. август 2019. године. 

Поред Радета Шербеџије који се појављује у улози Џорџа, у представи играју: Катарина Бистровић Дарваш, првакиња ЗКМ, Милан Марић у алтернацији са Љубомиром Булајићем и Мартином Грђаном, Ника Иванчић у алтернацији са Ромином Тонковић. Поред Ленке Удовички у екипи сарадника су и драматург Жељка Удовичић Плештина, сценограф Стефано Катунар, костимограф Бјанка Аџић Урсулов и композитор Најџел Озборн.

Заплет "Ко се боји Вирџиније Вулф" је једноставан. Током необавезне седељке, средовечни брачни пар, универзитетски професор историје Џорџ и деканова ћерка Марта, подстакнути алкохолом, започињу ментално и емотивно исцрпљујућу, вербалну игру међусобног оптуживања и злостављања, увлачећи у ту игру и своје госте. 

Мрачна слика брака академских грађана, који представљају стубове средње класе, као и разлагање типичног обрасца драмске приче кроз на први поглед бесциљну и бесмислену пијанку, изазвала је опречне реакције и публике и критике.

"Ко се боји Вирџиније Вулф" имаће премијеру и у Београду средином октобра, после чега ће представа бити на репертоару Београдског драмског позоришта. На тај начин београдској публици ће бити омогућено да, након вишедеценијске паузе, ужива у глумачкој бравури Радета Шербеџије, а Београдско драмско биће једино позориште у региону у којем ће тај врсни уметник играти на сталном репертоару.

Актуелна, 19. сезона Казалишта Улис на Брионима отворена је 12. јула концертом Радета Шербеџије, а поред "Ко се боји Вирџиније Вулф2 публику очекују бројне представе из читавог региона, концерти и Дани клавира. 

Казалиште Улyшес основали су глумац и редитељ Раде Шербеџија и писац Борислав Вујчић 2001. године када га је славна британска глумица Ванеса Редгрејв свечано отворила добротворним концертом. 

Прва представа била је Шекспиров "Краљ Лир", у режији Ленке Удовички, с Радетом Шербеџијом у насловној улози. 

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести