КОМПАНИЈА ИГРЕ ОПЕРЕ ГЕТЕБОРГА У СУБОТУ ОТВАРА 21. БФИ У НОВОМ САДУ У Београду тренутно нема довољно велике сцене

Диптих представа "Проклизавање" и "СААБА" шведске Компаније игре Опере Гетеборга отвориће 21. издање Београдског фестивала игре сутра увече на Великој сцени Српског народног позоришта (СНП) у Новом Саду, најавила је данас у Београду Кетрин Хал, уметничка директорка ове трупе.
srpsko narodno pozoriste dnevnik
Фото: Дневник (Б. Лучић)

Два играчка комада поставили су популарни кореографи Шарон Ејал и Дамијен Жале.

Током данашњег сусрета са медијима у Националној фондацији за уметничку игру, Аја Јунг, директорка БФИ, напоменула је да су уметници из Шведске већ гостовали код нас на осмом издању БФИ у великој сцени Сава центра.

Како је споменута установа и даље у обимној реконструкцији, спектакли какви се креирају у Опери Гетеборга, према њеним речима, могу да се играју само на значајно већим позорницама какве Београд тренутно нема.

Зато је одлучено први пут да свечано отварање БФИ буде реализовано у Новом Саду на великој сцени "Јован Ђорђевић".

Компанија игре Опере Гетеборга ће свој диптих одиграти и дан касније у СНП-у, у недељу, 10. марта.

Уметничка директорка Кетрин Хал је открила да имају 38 играча у трупи и чак 20 националности, те да је у питању највећа нордијска уметничка група.

Кетрин Хал је објаснила да Компанија игре Опере Гетеборга има углавном наручене радове у својој продукцији, а у игру укључују и нове младе таленте којима је овде прилика да се истакну и докажу.

Како је Хал описала, они стварају веома специјалне креације само за њихове играче и публика их може видети само у Гетеборгу.

"Десило нам се да се на аудицију за пријем нових чланова јави 420 играча. Од тог броја смо позвали њих 80, а само петоро буде примљено. Зато смо врло јединствени и важни. У Нови Сад са ове две представе долазимо вам са 24 извођача", нагласила је уметничка директорка шведске трупе.

Комад "Проклизавање" настао је 2017. године и даље је велики хит у свету, а кореографију потписује чувени Дамијен Жале, док му је асистент гост играч Аимилиос Арапоглоу, на музику Кристијана Фенеса.

Жале је чест сарадник наше Марине Абрамовић и заслужан је за њен поновни долазак у Београд пре неколико година у Музеј савремене уметности на Ушћу.

Дело  "Проклизавање" се изводи на 34 степени нагнутој подлози и уводи извођаче у стање изван равнотеже. Сила гравитације покреће игру, док нагиб појачава ланчане реакције атрактивних, моћних и покретних слика.

"Један изванредни "masterpiece" гетеборшке трупе!", записала је светска критика.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести