"Коралина" премијерно на отварању "Новосадских позоришних игара"

Премијером “Коралине”, инспирисане причом Нила Гејмена, у режији Јакуба Максимова, госта из Чешке, у понедељак 8. маја у 19 часова у Позоришту младих биће отворене овогодишње Друге новосадске позоришне игре - међународни позоришни фестивал представа за децу и младе.
1
Фото: Промо

Током овог фестивала публика ће до 15. маја гледати 12 представа у конкуренцији, које стижу из нашег региона, али и Шпаније, Израела и Немачке.

Фестивал отвара представа домаћина која је ван конкуренције, у режији Јакуба Максимова, који у овом позоришту режира, како се сам присетио на јучерашњој конференцији за новинаре, пет година након што је режирао „На вуковом трагу”, најнаграђиванију представу у историји Позоришта младих. Сада режира „Коралину”, инспирисану истоимерним  романом Нила Гејмена.

- Један од главних разлога због којих сам се за њега одлучио, јесте да је то позната прича, и може добро да кореспондира са публиком, а други што сам схватио да моје досадашње представе махом имају мушке приче, и да то није фер бар према половини публике која је женска. Тако сам, тражећи неке упечатљиве и снажне женске ликове, и приче о њима, стигао до Коралине. Прича о њој је хорор прича, има доста везе с подсвесним страхом који има свако дете. Сваком детету може да прође кроз главу питање шта би било када би му родитељи од‌једном нестали, а то се управо догађа Коралини. Представа говори о томе како се она с тим суочава и носи - објаснио је Јакуб Максимов, изражавајући задовољство што поново ради у овом позоришту, и што је, поред познатих, упознао и неке за за њега нове глумце. 

Међу њима је и Кристина Савков, која тумачи насловну улогу у представи, у којој играју и Неда Даниловић, Славица Вучетић, Јелица Глигорин, Саша Латиновић, Слободан Нинковић, Алекса Илић, Дарко Радојевић и Александра Лазин. 

- Коралина је девојчица истраживачког духа, која кроз имагинаран свет који упознаје током овог комада који је сасвим сличан свету у којем она живи, па ипак другачији, имагинаран, страшнији, наизглед лепши. Она се на том путу суочи са свим оним чега се боји, научи нешто из тога, можда себе боље упозна. На тај начин своје родитеље научи да поштује више, и можда схвати шта заправо значи она изрека: „Пази шта желиш, можда ти се то и оствари.” - поменула је Кристина Савков.

Музику је компоновао Лазар Новков, а у представи је уживо изводе: Алекса Илић, Дарко Радојевић и Александра Лазин, док је у хору комплетна глумачка екипа. Текст је драматизовао сам редитељ, а сценографкиња представе, ауторка дизајна лутака и костимографкиња је Олга Жебинска. За креацију и технологију лутака били су задужени Вјачеслав Зубков и Марек Штербак, док је дизајн светла осмислио Ратко Јерковић.

Најављујући јуче Новосадске позоришне игре, управник Позоришта младих и селектор овог фестивала Михајло Несторовић је, помињући да је велико интересовање публике, додао да су представе намењене деци и младима, и тако су и рангиране. Зато и има преподневних и вечерњих термина, и веома је важно обавестити се за који је узраст одређена представа. Избор је начинио након што је одгледао четрдесетак представа, а ове године су селектована позоришта из 11 европских држава и једно из Израела.

- Било је тешко одредити само 12 представа на фестивалу, али мислим да је то есенција најбољег у овом тренутку, од оног што сам видео, и по мом нахођењу, као селектора, али мислим да ће се допасти и публици свакако - истакао је Несторовић.  

Жири који ће одлучивати о наградама чине театролошкиња и новинарка Оливера Милошевић, костимографкиња Милица Грбић Комазец, и глумица и професорка луткарства на осијечкој Академији уметности Маја Лучић.

Поред такмичарског програма, у ревијалном делу Несторовић је, уз премијеру „Коралине”, најавио и округли сто младих критичара, чији су учесници махом полазници драмског студија Позоришта младих. У пратећем програму биће приређена и промоција књиге „Увод у позоришну уметност” др Миливоја Млађеновића.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести