Ковачевић: Представа "Године врана" је о љубави и праштању

БЕОГРАД: Гошћа нове епизоде видео серијала Танјуг Рефлектор била је глумица Калина Ковачевић која је говорила о својој улози у представи "Године врана" писца и редитеља Синише Ковачевића која ће, са две глумачке поделе, имати премијеру 12. и 13. марта у Народном позоришту у Београду.
Танјуг/Јадранка Илић/Калина Ковачевић
Фото: Танјуг/Јадранка Илић/Калина Ковачевић

"Јако сам узбуђена. Кад сте млађи, тек почињете и жељни сте доказивања, желите што мање додирних тачка са родитељима који су у истом послу. Међутим након 19 година искуства и рада на сцени поносна сам што могу и даље да радим са оцем. Може само да ми буде пуно срце", рекла је Ковачевић.

Глумица је додала да од оца још може да научи пуно, а и комад је прилика да проводи мало више времена са њим, поготово што је драма "Године врана" први пројекат који раде у позоришту заједно.

Ковачевић игра Немицу из Бечкерека Јулију Кавран која припада аустроугарској власти која је окупирала Београд, а представа не говори из визуре ровова и војника него обичног становништва које је било окупирано.

"Сазнала сам да је било осам вешала на Теразијама која су била константно, нажалост, са људима на њима. То је било обично становништво кажњавано због неких преступа или различитог мишљења", рекла је Ковачевић.

Према њеним речима, после Првог светског рата и оснивања Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца сви који су учествовали на страни Аустро-Угарске имали су право да добију чин више.

"Замислите парадокс да неко против кога сте се борили или вам је побио породицу добија право не само да се врати у чину изнад вас и да вам наређује. Не знам како бих реаговала и како бих се поставила. То су заиста морали да буду велики људи који праштају. Овај комад говори о тим ситуацијама, и праштању и љубави", оценила је глумица.

Ковачевић је истакла да је у раду на представи њен отац показао да "има највећу енергију и снагу, и воли да помера границе", јер ће се на сцени наћи 60 људи у једном тренутку - 30 глумаца, 15 играча и још 20 студената "којима је дао прилику да уче тако што ће имати мање улоге".

Упитана да прокоментарише тренутну хиперпродукцију телевизијских серија у Србији, Ковачевић је рекла да је њен последњи пројекат била "квалитетна серија ''Време зла'', а да се у одабиру улога ослања на савет мајке глумице Љиљане Благојевић да се "каријера гради на одбијеним улогама не само на одиграним".

Ковачевић је истакла да воли да бира где ради и настоји "да то остави неког печата и трага у уметничком смислу".

"Не волим да се трошим. Глумци троше своје лице и душу. Уколико не водимо рачуна лако ћемо се истрошити. Не желим да ми се то деси. Желим да трајем. Ако неко од млађих глумаца мисли да ће после 30 одиграних улога за годину дана направити велику каријеру неће. Само ће бити истрошен", закључила је глумица.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести