„КСЕНИЈА И ЛОВАЦ”, НОВА ЛУТКАРСКА ПРЕДСТАВА ОД ВЕЧЕРАС У ПОЗОРИШТУ МЛАДИХ Право на своје идеје и унутрашњи свет

Нова луткарска представа „Ксенија и ловац“, у режији Емилије Мрдаковић, рађена по истоименој причи Александре Вребалов, наше познате композиторке, која је и ауторка музике за њу, премијерно ће бити изведена вечерас у 19 часова на малој сцени Позоришта младих. Представа говори о Ксенији, девојчици која је другачија од остале деце.
e
Фото: Srđan Doroški

- Јако је креативна и воли да се игра глином и прави разне фигурице с којима разговара. Има и свој шаховски сет који је направила. Тајно одлази на такмичење и мора да побегне пре краја. Међутим, победила је и хоће да прогласе победника, а она у том бежању изгуби ловца. То је паралела са Пепељугом, која изгуби ципелицу, па је нађу - објашњава ауторка Александра Вребалов. - Сам музички наратив и звук су прављени као за одрасле. Ништа није поједностављено да би деци било пријемчивије.

Поред музике, редитељку Емилију Мрдаковић је инспирисала и тема:  развијање сопствене индивидуалности код деце и њихово право на слободан избор и своје мишљење.

-  Без обзира на непријатне ситуације које доживљава, подругивање и грубост, наша јунакиња Ксенија развија своје способности у игрању шаха, постаје све сигурнија и посвећенија шаху. Она воли то што ради и верује у том, а такав начин размишљања води је до победе на шаховском такмичењу. Порука наше представе је да је веома важно да будеш посвећен ономе што радиш, да развијаш своје идеје и свој унутрашњи свет, у сваком тренутку, а онда ће уследити резултати - истиче редитељка Емилија Мрдаковић.

Причу је драматизовала Тамара Марковић, а представу изводе глумци Слободан Нинковић и Ксенија Митровић. Ауторка идејног решења лутака, сценографије и костима је Андријана Добрева.

Фото: Dnevnik.rs/Arhiva

Оно што јој се одмах допало код Ксеније, глумица Ксенија Митровић каже да је то што је она једно слободно и креативно дете, што не наилази увек на разумевање њене околине.

- Упркос томе, она истрајава у својој аутентичности и намери. Храбра је. То је битна порука, како за нашу младу публику, тако и за све нас који смо учествовали у овом процесу - сматра Ксенија Митровић.

Глумца Слободана Нинковића занимало је у овој причи како ће се Ксенија изборити с тим што је другачија.

- Чини ми се да је ова представа добар пут да покажемо публици да постоје необична, неукалупљена деца и исти такви одрасли, да треба да их ослушнемо, чујемо шта кажу, да обратимо пажњу на њих, уосталом, да обратимо пажњу и на себе, и своје понашање. Што се музике тиче, ово је први пут да у некој нашој представи имамо савремену музичку партитуру као подлогу представе. Врло је необична, помало чудна, али се невероватно уклопила у представу и постала део њене целине, без које више не може да се замисли - наводи Слободан Нинковић.  

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести