Кубанска компанија игре Малпасо гостује вечерас у СНП-у

Кубанска компанија игре “Малпасо” из Хаване гостује вечерас на сцени Српског народног позоришта у оквиру 19. издања Београдског фестивала игре.
д
Фото: Промо

Ова чувена кубанска трупа је прошле године такође учествовала на Фестивалу игре са представом која се састојала од три кореографије, а сада ће представити остварење са четири краћа комада различитих кореографских рукописа “Успаванка”, “Тишина у цвату”, “Жена са водом” и “Исконско”.

Комад “Успаванка” траје свега осам минута, а потписује га кубанска кореографкиња Дајле Карезана Гонзалес, такође и ауторка костима. У питању је интимни соло пројекат обележен широким и дирљивим спектром емоција и инспирисан опусом пијанисте и певача Боле де Нијеве, иконом кубанске културе. Уметница је једна од оснивача и уметничких директора компаније “Малпасо”. Као играчица наступала је у најважнијим позориштима на Куби, имала је турнеје по Европи, Северној Америци и Аустралији. Ово је њено прво дело као кореографа и овде ће имати светску премијеру.

Кореографију за полусатни комад“Тишина у цвату” је реализовала Канађанка Азур Бартон истражујући људску природу у необичним и трагичним околностима које смо проживели у последње време, када су изолација, страдање и дуго очекивани поновни сусрети чинили суштину свакодневице. Азур Бартон се кореографијом бави преко 25 година, сарађује са славним уметницима и познатим компанијама по свету. Њене кореографије су и део бројних телевизијских емисија. Добитница је бројних награда, док је као педагог редовна гошћа универзитета и уметничких институција широм света.

“Жена са водом” је тридесетпетоминутно дело познатог шведског кореографа и редитеља Матса Ека и има све карактеристике Ековог одважног и једноставног стила који чини људску суштину. Жена, мушкарац, сто и чаша воде -то је оно што спознајемо на површини, док се као код леденог брега, много тога налази испод површине. Експресионистички стил је позната Екова територија и приписује се његовом стилу. Ово дело је оригинално настало за Краљевски шведски балет. Матс Ек је један од најзначајнијих светских кореографа. Добитник је бројних престижних награда за свој рад.

Комад “Исконско” од 25 минута дело је америчке кореографкиње Робин Минеко Вилијамс из Чикага, чија је светска премијера била 2019. Комад је прожет искуством кореографкиње на Куби: утицајем играча, карактером, неупоредивим призорима и звуцима земље, музиком и културом која чини део сваке особе .Робин Минеко Вилијамс је била играчица током дванаест сезона, а затим је као кореограф створила бројне наслове за низ светских трупа. Часопис Денс магазин ју је 2014. означио једном од „25 уметника које треба пратити”.

Компанија “Малпасо” је постала једна од најтраженијих кубанских трупа савремене игре, растућег међународног угледа. Посвећена је раду са признатим светским ауторима, али негује и нове кубанске кореографске гласове. Директор компаније Фернандо Саес је по доласку у Београду указао да је захвалан што је фестивал поново позвао трупу на гостовање. - Задовољство нам је да поново дођемо. Имали сте храбрости да превазиђете све проблеме у периоду пандемије, што је стварно ретко и невероватно. Данас је важно себи доказати да се могу превазићи разне препреке и проблеми, али имати овако обиман, квалитетан и врхунски програм из целог света на фестивалу савремене игре је заиста јединствено не само у Србији, већ и у целом свету - рекао је Саес.

По његовим речима, за ове две године корона вирус као да је уништио све оно што је било сигурно и извесно код уметности и уметника.

- Уметничке душе су ипак крхке, нежне, све нам је доста било тешко и пре свега неизвесно. Овде код вас се осећамо као да смо сви једна велика и срећна породица - истакао је директор трупе и додао да они носе културу Кубе о чему се некада говори као о неком миту.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести