„Лука сањара“, oмнибус представа о миграцијама

“Лука сањара” на тему миграција, назив је интердисциплинарног пројекта који ће као централни догађај до 2020. изнедрити три представе - по једну у Дубровнику, Марибору и Новом Саду, а као омнибус премијерно ће бити изведене на Дубровачким летњим играма 2020.
e
Фото: pixabay.com

Ово је на јучерашњој конференцији за медије саопштио тим који учествује у реализацији пројекта у оквиру програма “Креативна Европа” Европске уније. Поред Дубровачких летњих игара, на пројекту ради Словеначко народно позориште из Марибора, Асоцијација “Културанова” из Новог Сада, са копродуцентом Новосадским позориштем (Ујвидеки синхаз).

Милан Врачар из асоцијације “Културанова” открио је планове да новосадска представа буде говота до краја 2019, после чега би могла још да се развије до премијере омнибуса. Планирана је и изложба, а тренутно ради и сајт пројекта који охрабрује људе да поделе лична искуства у вези са темом миграција, како би се документарни материјали инкорпорирали у наставак рада на реализацији.

- Наш осврт на проблем мигрантске кризе бави се питањем шта можемо научити из историје миграција, од Првог светског рата до данас - рекао је хрватски редитељ и драматург, Саша Божић, који ради на представи у Дубровнику. - Главно питање за мене је на који начин се можемо истински сусрести са неким, разумети се и помоћи.

Писац и музиколог Бењамин Вирц, ангажован на представи у Марибору, открива да се тамо кроз радионичарски приступ, у сарадњи са мигрантима из Азије, покушава осветлити ситуација пуна предрасуда и стереотипа. За Вирца би било занимљиво отворити дискусију о сукобљеним ставовима унутар теме, различитим политикама различитих држава, као и о релативно затвореним културама и комплексним историјама земаља кроз које на такозваној Балканској рути мигранти пролазе.

Карла Лабаш, координатор пројекта “Лука сањара” из Дубровачких летњих игара, на питање о интересу публике за тему одговара да је јавност заинтересована, али не сва.

- Дубровачка није, али у другим деловима Хрватске, где мигранти пролазе, јесте. Мигрантима неки појединци и групе помажу, неки не. Много је конфликта. Одговорност је и на медијама, као и на политици - рекла је јуче у Новом Саду Карла Лабаш.

За уметничког директора Новосадског позоришта (Ујвидеки синхаз) Роберта Ленарда, пројекат је битан због развоја независне културне сцене, која је у Србији нејака, а важан је део општег културно стања.

- У Мађарској је независна култура веома слична мигрантској, јер држава ради против ње - нашалио се Ленард.

        И. Бурић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести