„Мадам Батерфлај” као балет

У копродукцији Српског народног позоришта и аустријске балетске куће „Европа балет“ из Санкт Пелтена, ових дана припрема се „Мадам Батерфлај“, која ће, први пут у свету, бити изведена као балетска представа, најављују у нашој позоришној кући.
Срђан Дорошки
Фото: Срђан Дорошки

Кореографија и режија је поверена Петеру Бројеру (Немачка), који је уједно аутор либрета, сценографије и избора музике. Учествују солисти и ансамбл Балета Српског народног позоришта, као и солисти „Европа балета“.

Прва проба је одржана 8. марта, на Дан Балета СНП-а, који је прославио седам деценија од оснивања, и у овој години ушао у 71. годишњицу постојања ове најмлађе уметничке јединице. Планирано је да балет буде праизведен на сцени „Јован Ђорђевић“ СНП-а 14. маја, а у Санкт Пелтену 11. јуна.

- Иако је „Мадам Батерфлај“ позната као оперско дело Ђакома Пучинија, које не престаје да очарава љубитеље опере, као балет је жанровски ново дело, и настаје у заједничкој сарадњи пет држава: Аустрије, Немачке, Јапана, Шведске и Србије – напомињу у СНП-у. - У основи ће бити не само Пучинијева музика, него ће избор чинити и оригинална јапанска музика.

Фото: Срђан Дорошки

Костимографкиња је Јумико Такешима (Јапан/Немачка), дизајн видео пројекције је поверен Маркусу Геслеру (Аустрија), слике у пројекцијама радиће Себастијан Серемет (Шведска), а асистент кореографа је Доминик Вајда (Аустрија). Дизајн светла и звука ће радити Петер Бројер, у сарадњи са техничким тимом СНП-а.

Ова позната потресна прича о трагичној љубави младе Јапанке Ћо-Ћо-сан и поручника америчке морнарице Пинкертона, радиће се у СНП-у као целовечерњи балет у два чина и, како истичу, „као дело модерне естетике и неокласике које ће и просторно и културолошки повезати ауторски тим и балетске играче, јер се оваквом продукцијом очекује и репертоарски искорак за Балет СНП-а - гостовања ван матичне сцене.“

Српско народно позориште и аустријска кућа „Европа балет“ своју сарадњу почели су новембру 2019, када је „Европа балет“ гостовао у СНП-у са представом „Волфганг Амадеус“, рађеном у кореографији и режији Рената Цанеле.       

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести