„Мандрагола” отвара сезону у Новосадском новом театру

Новосадски нови театар сутра(24.септембар) ће своју девету сезону отворити 18. премијером, ренесансном комедијом “Мандрагола” Николе Макијавелија, која ће бити изведена на сцени Гимназије “Лаза Костић” на Телепу, с почетком у 20 часова.
Iz predstave „Mandragola”, NNT   Foto: Srđan Milićev
Фото: Из представе „Мандрагола”   Фото: Срђан Милићев

„Из жеље за унапређивањем рада нашег театра, с једне стране, а с друге стране из своје личне уметничке потребе да увек изнова истажујемо на пољу драмске игре и унапређујемо наше глумачке вештине, ми из Новосадског новог театра, предвођени редитељем Душаном Петровићем, припремили смо комад који је уметничка провокација за рад који обухватита озбиљне глумачке „радове“, на свим елементима глумачке игре, а са жељом да  буде такав да радује публику и да је зове да се изнова враћа у наш театар“, напомињу у ННТ.

„Мандраголу“ је Макијавели (1469-1527) написао 1518, и овај комад се већ вековима игра у целом свету. То је типична ренесансна комедија забуне, која говори о богатом трговцу Ничи, његовој прелепој жени Лукрецији и Калимаку, лакомисленом и заљубљивању склоном младићу, који машта о Лукрецијином загрљају.

„Нича и Лукреција имају проблеме да добију децу, а чаробни напитак од магичне биљке мандраголе, решиће тај проблем на помало запетљан и компликован, али делотворан и пре свега смешан и забаван начин. Млади удварач, згодан и страствен, и лепа удата жена, спајајући своје страсти, усрећују мужа који жуди за дететом. У неморалној радњи учествују слуге, а понајвише уважени, али корумпирани фратар (у кога се претварају управо слуге), који девизом „циљ оправдава средство“ бива прототип оне бескрупулозности познате под именом „макијавелизам““,  подсећа у најави Новосадски нови театар.

Текст је адаптирао, представу режирао, и музику изабрао Душан Петровић, костимографкиња и сценографкиња је Сташа Јамушаков, а играју: Сања Микитишин, Наташа Илин, Марко Савковић, Љубиша Милишић и Миљан Давидовић.

Подсетимо, Удружење Новосадски нови театар чине професионални позоришни делатници, пре свега глумци.  Од почетка играња представа (септембар 2008) овај театар је има 17 премијера и преко 550 представа, које је погледало више од 100.000 гледалаца. Све чешће учествују на позоришним фестивалима. Новосадски нови театар је од 2014. члан Заједнице професионалних позоришта Војводине.   

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести