Миодраг Табачки 26. маја отвара 67. Стеријино позорје

НОВИ САД: Овогодишње 67. Стеријино позорје свечаном беседом отвориће академик Миодраг Табачки.
t
Фото: Youtube Printscreen

Подсетимо, Табачки је петоструки добитник Стеријине награде, четири за сценографију (1982, 1996, 1998. и 1999), те Награде за нарочите заслуге на унапређењу позоришне уметности и културе 2009. године. Фестивал ће бити одржан од 26. маја до 3. јуна, у такмичарској селекцији, по избору др Миливоја Млађеновића, биће девет представа, а о Стеријиним наградама одлучиваће жири у саставу Слободан Скерлић, редитељ (председник), Милена Павловић, глумица, Слободан Унковски, редитељ, Петар Михајловић, драмски писац и Зоран Максимовић, театролог. Водитељи Округлог стола су театролошкиња др Исидора Поповић, и редитељ Влатко Илић.

Поред тих девет представа у такмичарској и још шест у другим селекцијама, публика 67. Стеријиног позорја имаће прилику да погледа и низ пратећих програма. Тако ће у прологу фестивала у Сценској лабораторији ФТН предавање Чему уметност служи данас? одржати Слободан Унковски , да би првог дана Фестивала била отворена 17. изложба позоришног плаката и графичког обликовања која је тријеналног карактера. У току Позорја биће уприличена и изложба дечјих ликовних радова „Сцена, маска, костим, лутка“, те изложба позоришне фотографије Срђана Пабла Дорошког. Својим пројектом „Милева“ новосадској публици представиће се „Colectivo Homonimo” из Чилеа.

Одсек за уметност и дизајн, Департман за архитектуру и урбанизам Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду, дугогодишњи сарадник Стеријиног позорја, припремио је и изложбу костима студената мастер студија (Шок коридор) и пројекат „Доколица“, уметнички рад студената треће године сценске архитектуре, технике и дизајна. После двогодишње паузе, услед епидемије короне, поново ће се окупити студенти позоришних високошколских установа у оквиру Позорја младих. Свој простор на Фестивалу имаће и студенти драматургије Академије уметности у Новом Саду јавним читањем њихових драмских остварења.

М. С.

EUR/RSD 117.4618
Најновије вести