Мира Бањац: Лепо је у Србији бити глумац

Глумица Мира Бањац је недавно напунила 90 година. И даље вредно ради. Посетила је изложбу у Етнографском музеју у Београду, посвећену јубилеју Удружења драмских уметника Србије, чија је председница била осамдесетих година прошлог века.
ceca bojkovic mira banjac
Фото: Tanjug (Jaroslav pap)

Миру Бањац налазимо на фотографији, из времена када је почела да глуми. На питање шта значи бити глумац у Србији и како се од тога живи одговара да може добро да се живи.

Ја сам живела само од тога. То што прођем улицом па ме сви знају значи да сам ја ту требала да будем, да је ту мој живот био. Свако у свој живот и у своју уметност донесе онолико колико може да покрије. Да, лепо је било у Србији бити глумац, мислим да је лепо и сада то бити.

Недавно је прославила деведесети рођендан и седам деценија бављена глумом. Како дуго трајати у животу и професији?

Не умем на то да одговорим. То је као када бисте ме питали како је уопште живети. Живот је једно чудо. Друго чудо је стално радити у том животу и бити тај један мали шрафић који нешто покрене. Ја сам јако срећна што сам се развијала. Нисам никада била звезда, нисам никада била у фокусу великих догађаја, али сам ту.

Мира Бањац је једна од наших најнаграђиванијих глумица. Има три пулске „Златне арене“, две Стеријине награде, награде „Павле Вуисић“, „Јоаким Вујић“ и „Жанка Стокић“. У својој колекцији има и „Златног ћурана“, Нушићеву награду, Добричин прстен за животно дело и многе друге. И сада вредно ради. Деведесети рођендан је прославила снимајући филм и серију.

Нисам особа која ће да седи и чека да дође тај неминовни тренутак. Можда сам мали човек који је уплашен пред неизвесношћу, али не тако страшно. Мислим да треба бити, како каже Исидора Секулић, бити спреман. Треба себе чистити. Колико год можете себе очистити. Не да то уради свештеник или било ко, већ сами себе. За то треба једна права људска снага. Ја сада јако покушавам да то урадим.

(РТС)

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести