МЈУЗИКЛ „ПАЛО ИЊЕ, ПАО СНЕГ” ВЕЧЕРАС ПРЕМИЈЕРНО У ПОЗОРИШТУ МЛАДИХ Ништа без љубави, салаша и тамбураша

Тамбурашки мјузикл “Пало иње, пао снег”, који је по тексту Вање Чобанова компоновао Јован Адамов, а режирао Даријан Михајловић, премијерно ће бити изведен вечерас у 19.30 часова на сцени Позоришта младих.
а
Фото: Срђан Дорошки

Композитора Јована Адамова добро знају многе генерације, познато је да је писао песме и за децу и за одрасле, више него тешко их је заиста избројати, али занимљиво је да је ово његов први целовечерњи музички комад који је сада компоновао.

- Писао сам сонгове за многе представе, али ја то називам сарадник на пројекту, што значи да када је неко цео догађај већ осмислио, и треба неколико сонгова да се напише, да би и нека музика зазвучала, ту сам ја да компонујем. Тога сам сам се написао безброј. Али, ово је баш целовечерња музика, и поред сонгова има и инструментала - каже за наш лист композитор Јован Адамов.

Не само да је први за Јована Адамова, већ ће овај тамбурашки мјузикл вероватно бити међу првима, ако не и први изведен на нашој сцени. Можда је помало и необично што се то тек сада догађа, али Јован Адамов помиње да је све почело у време ковида, када је морао да буде код куће, и тада упознао Вању Чобанова, младог писца који живи у Немачкој. Заједничко им је родно место Чока, у којој је, како подсећа Јован Адамов, фестивал потиских тамбураша покренуо тадашњи директор Дома културе Лацика Кормањош, који их је и повезао. На његову молбу, а знајући да је Јован Адамов, како каже, у том тамбурашком свету поприлично присутан, позвао га је да помогне око уобличавања садржаја тог фестивала. И тако се кренуло и компоновање сонгова, и писање стихова.

Мјузикл је компоновао Јован Адамов, режију потписује Даријан Михајловић

- Није прошло ни много времена, месец дана, ја сам написао преко 20 композиција, нових, у том некаквом тамбурашком духу, како ја кажем, то су грађанске песме, као кадгод, кад су се у фином друштву лепе песме изводиле, даме слушале, а оперски певачи певали. У том маниру сам ја написао више од 20 песама. Међутим, кад је мој колега Данило Нинковић, који је баш из тамбурашког света, са сјајним тамбурашким ансамблом “Велос” радио демо снимке, ја сам ишао да слушам како то звучи, и, како су песме по песме биле снимане, некако ми се указало да ту има простора за један заједнички садржај, само неко ко је вешт перу, треба то да препозна, и напише повезујући садржај - помиње Јован Адамов.

Тада је аутору стихова Вањи Чобанову предложио да напише мјузикл, што је он и прихватио, имајући сличну идеју о свему томе коју је хтео да предложи Адамову. Адамов је одабрао укупно 15 песама за мјузикл, тако да је супротно уобичајеној пракси да се либрето понуди композитору, овог пута композитор понудио писцу песме за које треба да напише либрето. Тако је настала ова класична војвођанска салашарска прича, која се догађа на салашу, а љубав је окосница свега. 

- Не бих ја много о садржају више причао, али имам срећу да је прича о написаном мјузиклу стигла до члана Градског већа задуженог за културу Далибора Рожића, који ме је позвао да дођем да причамо на ту тему - додаје Јован Адамов, помињући да је он предложио да се реализација овог пројекта повери Позоришту младих. - Врхунски тим учествује у реализацији. Адаптацију је радио Стеван Копривица, човек од интернационалног формата,  режија је поверена Даријану Михајловићу, који је европски капацитет у том занату, костимографија Весни Поповић, затим сценографија Милици Грбић Комазец, а кореографија Исти Степанов. Ту је млада главна глумица Вања Јовановић, и чланови глумачког ансамбла Позоришта младих Дарко Радојевић, Кристина Савков, Алекса Илић, Иван Ђурић и Саша Стојковић. - Дужан сам да споменем њихова имена, јер радећи много тих позоришних представа широм Југославије раније, није нас много било који смо то знали да радимо, и онда смо на неки начин били распродати, ако не у Новом Саду, онда у Сарајеву, или негде у неком другом граду, али сада сам први пут осетио да је ентузијазам “ухватио”глумце.

У овој војвођанској причи има и Тисе и тиског цвета, и салаша и кафане, али слушаћемо, како их Јован Адамов назива, грађанске песме, у којима има и локалног звука, и локалних ликова у нашој вишенационалној средини, као што су Мађарица и Буњевка, а ту је и писац Ференц Фехер, боем који седи у кафани, посматра живот око себе, и претаче га у своје стихове.

- Ово је лепа поетска прича, и мислим да ће је публика прихватити - наводи Јован Адамов.

Након премијере, седмочлани ансамбл “Велос” којег чине углавном млади музичари, запослени у великом тамбурашком оркестру РТВ Војводине, требало би да са Јованом Адамовим заврше снимање компакт диска са свих 15 песама из овог мјузикла.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести