Монодрама “Ово није државни посао” 27. маја у СНП-у

НОВИ САД: Монодрама “Ово није државни посао”, која је своју премијеру имала 2019. године, биће поново изведена 27. маја на Камерној сцени Српског народног позоришта у Новом Саду, саопштено је из СНП-а.
srpsko narodno pozoriste dnevnik
Фото: Дневник (Б. Лучић)

Ауторка дела, глумица Даница Грубачки кроз своја искуства описује свет иза позорнице, наглашавајући притом да бити глумац не значи бити само извођач глумачких радова, већ и да то подразумева многа одрицања и стална самоиспитивања.

У тексту монодраме налазе се и мотиви из дела “Како настаје казалишни комад” Карела Чапека, драме “Каролина Нојбер” Небојше Ромчевића, Шекспировог “Сонета 66”, као и песме “Деца епохе” Виславе Шимборске.

Ова представа на комичан начин и кроз фиктивне ликове и ситуације говори о позоришном свету, животима глумаца ван сцене, вери и припадности, као и смислу глумачког или било ког другог позива.

Грубачки, којој је ово сценско дело уједно и мастер рад, истиче да оно може бити занимљиво свакоме, а нарочито љубитељима театра.

“Ова монодрама говори о свему ономе што наш посао у јавној установи и ван ње нуди и изискује, шта су све појаве и нуспојаве нашег посла, како изгледа живот иза кулиса, који је задатак глумца”, рекла је глумица Грубачки, истовремено и ауторка пројекта.

“Зашто се редитељ хвата за главу, шта је предмет спора између реквизитера и декоратера, које су муке глумаца који раде, а које су тек глумаца који не раде, како изгледају наше аудиције и какве понуде добијамо”, набрајала је глумица теме и питања које поставља њена представа.

На сцени драмска уметница тумачи више од 25 различитих ликова, укључујући и себе у исповести са истим или фиктивним деловима своје биографије.

Монодрама је пре неко вече изведена и на сцени Дома културе Студентски град на Новом Београду.

EUR/RSD 117.1155
Најновије вести