Монодрама Зијаха Соколовића на сцени СНП-а

Монодрама “Глумац… је глумац… је глумац” Зијаха Соколовића, биће изведена у петак, 13. априла на Камерној сцени Српског народног позоришта, с почетком у 21 час.
d
Фото: СНП

Познати глумац ове године пуни необичан јубилеј - пуне четири деценије играња ове монодраме.

Представа “Глумац… је глумац… је глумац” настала је у Сарајеву давне 1978. „као бунтовни чин“ о разумевању глумца и знатижељно истраживање граница позоришне уметности, о којој је доста писано. Како је сам Зијах појаснио, био је то и својеврстан „обрачун са критичарима: ко је владар позоришне илузије“, али и „обрачун Глумца са самим собом“... „Глумим, дакле јесам, човек по занимању Глумац”, рећи ће .

У СНП -у подсећају на још неке цитате из књиге Зијаха Соколовића „Глумац… је глумац… је глумац”: „Може ли само једно лице носити драмску радњу? За радњу су, наиме, потребна двојица! Монодраме су по том тражењу мртвачка места драмске радње! Оне, монодраме, од епског покушавају направити драматично. Је ли то могуће?... Принцип није непознат. Посуђен из циркуса, украден од кловна који то ради већ столећима. Он је наказност и лепота те професије, дакле њено пуно лице. И прототип, и Глумац сам...

Монодраму Соколовић игра на Камерној сцени, а почетак је у 21 час

–  Зијах је и писац монодраме, али и прво лице те једнине дигнуто у транспозицију Глумца. Ђаволски пар, писац и Глумац. И када ступи на средину позорнице и одбаци текст, то је јасна порука гледаоцима да су ступили у позоришну стварност – наводе из Српског народног позоришта.

Н. П-ј.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести