НА СЦЕНИ СНП-а: Монодрама Душанке Стојановић Глид

Представа “Кабул - код куће” Тонија Кушнера, у режији Жељка Ђукића, гостује у уторак на Камерној сцени Српског народног позоришта, с почетком у 21.30 часова.
Monodrama Dusanke Stojanovic Glid
Фото: Промо/СНП

Ово је интерактивна драма у извођењу глумице Душанке Стојановић Глид.

У овој представи Тони Кушнер говори о изгнанству, али не физичком, из простора који материјално егзистенцијално одређује особу, како је наведено у најави, “него оном унутарњем које се очитује у дистанци од ближњег, од језика. О томе како можемо бити близу, а заправо јако далеко… представљено из угла образоване и нервно неуравнотежене жене”.

Драма се састоји из два дела. Први је монолог (изводи га Душанка Стојановић Глид), а други део је редитељ Жељко Ђукић назвао хорском формом. Како редитељ каже: „Заборавили смо на хор који је био суштина позоришног извођења. Кушнер нас овим комадом враћа на тај период и указује на контрадикторни и парадоксални начин да монолог није монолог него вишегласје. Подсећа нас и да у хору постоји нешто монолитно што смо изгубили, заборавили. Начин на који Кушнер постиже хорско јесте мешање различитих језика који се не преводе. Говори се француски, енглески, немачки, руски… Имате утисак да сви причају у исто време, да нико никога не разуме а, у суштини, преноси се позната емоција“.

Душанка Стојановић Глид, глумица, првакиња Народног позоришта у Београду, “снажна, енергична, успешна и вешта у различитим улогама, при чему оставља изузетан утисак својим извођењима. У овој монодрами свој лик гради негде између страха, среће и ужаса на задовољство публике, критике и струке”. Добитница је награде „Милош Жутић“ за најбоље глумачко остварење у професионалним позориштима у сезони 2009/2010, за лик у овој представи. Премијера је изведена 30. октобра 2014, на сцени „Раша Плаовић” београдског Народног позоришта.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести