Најављена нова балетска и оперска сезона у „Синестаровом” биоскопу у БИГ-у

И у наредној сезони љубитељи класичне музике имаће прилику да у биоскопу “Синестар”, у тржном центру БИГ у Новом Саду, гледају преносе уживо балетских и оперских представа из Краљевске оперске и балетске куће у Лондону (Ројал опера хаус - РОХ).
krcko orascic
Фото: Youtube Printscreen

Нову сезону отвориће 8. октобра Моцартова чувена опера “Дон Ђовани”, у режији Каспера Холтена. У засад важећој подели, насловну улогу пева Ервин Шрот, а његов слуга биће Чарлс Кастроново.

Доницетијева комична опера “Дон Пасквале” је најављена 24. октобра. Редитељ је Дамиано Микиелето, диригент је Евелино Пидо, а у главним улогама су Брин Терфел, Олга Перетјатко, Маируш Квиећин и Јоан Хотеа.

Балетски триптих Кончерто / Загонетне варијације / Рајмонда 3. чин, биће преношен из Лондона 5. новембра. На музику Шостаковича/ Елгара / Глазунова, кореографије су радили Кенет Мекмилан / Фредерик Ештон / Мариус Петипа. Диригент је Павел Сорокин.

Још једна балетска представа очекује нас 10. децембра, а то је “Копелија”, рађена на музику Леа Делиба. Редитељка је Нинет де Валоа, а диригент је Бери Вордсворт. Пред новогодишње празнике, неизбежан је балет “Крцко Орашчић”, који ће бити преношен 17. децембра. Редитељи ове представе су Питер Рајт и Лев Иванов. И после празника, 16. јануара 2020, на репертоару је такође балет, овог пута “Успавана лепотица” Чајковског, у кореографији Мариуса Петипе.

Пучинијева позната опера “Боеми” биће преношена 29. јануара. Редитељ ове представе је Ричард Џонс, а диригент је Емануел Вијом. У улогама су (Мими) Соња Јончева, (Родолфо) Чарлс Кастроново, (Музета) Аида Гарифулина и други. Две светске балетске премијере “Марстон” (ауторка Кети Марстон) и “Скарлет” (аутор Лиам Скарлет) са сцене РОХ у Лондону стижу у биоскопе “Синестара” 25. фебруара.  Једина Бетовенова опера “Фиделио” биће преношена 17. марта. Под диригентским вођством Антонија Папана, међу осталима учествоваће један од најпознатијих тенора данашњице Јонас Кауфман. Редитељ је Тобиас Крацер.

Најпознатији бели балет “Лабудово језеро” Чајковског на репертоару је 1. априла. Редитељ ове представе је Лиам Скарлет, а диригент је Коен Кеселс. За 21. април најављене су опере “Кавалерија рустикана” и “Пајаци”, којима ће дириговати Даниел Орен. Редитељ је Дамиано Микиелето. Савремени балет, под називом “Данте пројект”, рађена на музику Томаса Адеса, биће изведен 28. маја. Редитељ је Вејн Мекгрегор, а диригент је Коен Кеселс. За крај сезоне, 18. јуна, биће преношена опера “Електра” Рикарда Штрауса, са Нином Штеме у насловној улози. Редитељ је Кристоф Лој, а диригент је Антонио Папано, актуелни музички директор РОХ.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести