Најбоље европске представе за децу и омладину у Новом Саду

Први међународни фестивал професионалних позоришта за децу и младе, под називом „Новосадске позоришне игре”, који покреће и организује Позориште младих, отворене за викенд премијером представе домаћина „Гуливерова путовања“, у режији Кокана Младеновића, у такмичарској селекцији има најбоље европске представе за децу и омладину.
1
Фото: Позориште младих

До 15. маја, гледаћемо укупно 14 представа из Финске, Русије, Чешке, Словачке, Хрватске, Црне Горе, Републике Српске, Словеније и Србије, од којих је 11 у такмичарској селекцији, у избору директора Позоришта младих Михајла Несторовића, селектора и директора овог фестивала, који се одржава уз подршку Фондације „Нови Сад ЕПК”.

Такмичарску селекцију у суботу отворио је фински „Грус Грус“ театар, с представом „Невидљиве земље”, која је ауторски пројекат Сандрине Линдгрен и Ишмаила Фалкеа. Критика представу описује као „јединствени сусрет луткарстава и кореографије”. Дан касније, уследила је прва од две верзије “Царевог новог одела”. Прву под именом „Царево ново рухо”, изводе Лутковно гледалишче Марибор и Градско казалиште лутака Ријека. Ова представа у режији Зорана Петровића, настоји да забави децу, али уједно и да их подстакне на размишљање о свету у којем одрастају. Још једно виђење ове чувене бајке извешће Херцегновско позориште. Ово“Царево ново одијело” као сатиру за децу, младе и одрасле, режирао је Петар Пејаковић.

У наставку фестивала долази Позориште за децу из Крагујевца, које у режији Тина Грабнара игра представу „Тихи дечак”. У питању је луткарска представа без лутака, базирана на плесу прстију и глуми тела. 

Публика ће потом видети и прву од две представе из Словачке. „Хроно патуљци” долазе из Братиславе, из њиховог Позоришта лутака. Ту авантуристичку причу о путовању режирао је Јакуб Максимов, новосадској публици добро познат по изузетној представи „На вуковом трагу” Позоришта младих.

Дан касније, на сцену излази Казалиште лутака из Задра, које игра представу „Кафе Краљевство”, у режији Вање Јовановић. Представа се бави односом родитеља и детета из перспективе једне принцезе.


У славу 90 година Позоришта младих

У пратећем програму фестивала, поред промоције монографије 90. година Позоришта младих која је на програму данас у подне, и програма „Плејинг ап”, биће изведене три представе. Поред поменуте представе „Гуливерова путовања“, која је изведена на пет локација у центру Новог Сада, у пратећем програму је и представа „Миш Маус, кућа хаус”, илити „Мачак у чизмама” Драмског студија Центра за културу Пожаревац. Фестивал ће бити затворен 15. маја другом премијерском продукцијом домаћина, представом „Метаморфозе”, аутора и редитеља Саше Латиновића. 


Из чешког Плзена долази позориште „Алфа“, које ће играти „Три мускетара” у гињол верзији. Ради се о најуспешнијој чешкој позоришној представи, овенчаној с око сто награда, до сада изведеној на три континента у више од 35 земаља. Режирао ју је Томаж Дворжак.

Након Чеха, сцену истог дана преузимају бањалучки уметници. Њихово Д‌јечје позориште РС игра „Седам гавранова”, у режији Јакуба Максимова. Представа је заснована на традицоналној средњевековној бајци, и истражује звукове разних предмета и музичких инструмената који врло често могу заменити говор.

Из птујског Местног гледалишча стиже представа „Махмуд”, у режији Петера Српчића, и иако се бави питањем избеглица, аутори напомињу да то није прича о политици, рату вере, већ прича о људима.

Претпоследњег дана фестивала, пред новосадску публику стиже Луткарско позориште „Кошице“, с представом „Чаплин”, у режији Брана Мазуха. Најављена је као „славље живота, младости, радости, духовитости, домишљатости, креативности и слободе”.

Такмичарску селекцију истог дана затвара руски „Особњак театар“ из Санкт Петербурга. Они се у Новом Саду представљају „Гердином собом”, која нас у редитељском виђењу Јане Тумине увлачи у свет „Снежне краљице” и простора очаравајућих звукова и лутака.

О најбољима на првим „Новосадским позоришним играма” одлучиваће жири у којем су: Бисерка Колевска (редитељка из Бугарске), Слободан Нинковић (глумац Позоришта младих) и Миран Хајош (продуцент из Хрватске).

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести