Најбоље од најбољег: Почиње суботички фестивал Дезире

СУБОТИЦА: Фестивал "Дезире" Позоришта "Деже Костолањи" у Суботици од вечерас биће прави празник културе.
p
Фото: Iz predstave "Ana Karenjina"/ Ana Kašćelan/ Dezire promo

Под насловом "No filter", који треба да означи како уметност не улепшава стварност, Фестивал ће отворити "Катица из Хајлброна" Хајнриха фон Клајста, у режији Матеа Хеђмегија, Студија "К" из Будимпеште. После тога најављен је концерт Лајка Феликса, као права посластица за све љубитеље овог уметника чији сценски наступ подједнако оставља без даха.

Иако ће ове године "Дезире" трајати нешто краће него што је то уобичајено, редитељ Андраш Урбан који га води најавио је да по квалитету неће заостајати за претходним издањима. Буџет никад није био тањи, а препознатљивост никад већа, парадокс је који трпе у Позоришту "Деже Костолањи".

Програм Фестивала биће настављен сутра, када је на програму представа "Нерон" Јудит Гараи, на основу романа "Нерон, крвави песник" Дежеа Костолањија, поново у режији Матеа Хеђмегија и Студија "К" из Будимпеште. Представа ће као главну улогу представити Атилу Видњанског Млађег, који је као редитељ недавно имао спектакуларно представљање на Инфанту у Новом Саду, представом "Војцек" Немзети синхаз из Будимпеште.

Представа "Соло" која је на протеклом Битефу освојила гран-при "Мира Траиловић" биће виђена и у Суботици, у недељу, 27. новембра. "Соло" је копродукција "Нове поште" (Словенско младинско гледалишче и Маска, Љубљана). Идеју и концепт потписују Нина Рајић Крањац, Наташа Кесер, Бењамин Крнетић, Марко Мандић, који и играју у тој плесној представи.

И. Б.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести