"НАЈУСАМЉЕНИЈИ КИТ НА СВЕТУ" Прва режија Зијаха Соколовића у СНП-у

БЕОГРАД: Представа "Најусамљенији кит на свету" по тексту Тијане Грумић, у режији Зијаха А. Соколовића, биће премијерно изведена 6. марта у Српском народном позоришту, најавио је данас тај театар.
Zijah Sokolovic/B. Lucic
Фото: Б. Лучић/Зијах Соколовић

То је прва режија Зијаха А. Соколовића у СНП-у.Најусамљенији кит на свету је, према речима редитеља, плави кит, јер пева на фреквенцији од 52 херца, фреквенцији коју не чују ни други китови, а ни људи. 

"Пошто га нико не чује, он је усамљен и сам плива морима и океанима. Представа отвара романтично поетична питања, да ли смо ми сви, појединачно, плави китови, да ли су народи плави китови, да ли је читава цивилизација један плави кит и да ли се ми у стварности, стварно чујемо када разговарамо једни са другима", објаснио је Соколовић.

Он је нагласио да је "Најусамљенији кит на свету" скромна могућност да кроз једну малу, обичну породицу, погледамо и видимо и размислимо да ли се ми стварно чујемо. 

"Да ли чујемо жену коју волимо или мужа? Да ли чујемо децу која расту? Да ли у овим временима, уопште, имамо времена да било кога, па и своју децу чујемо? Ова породица је мала анализа света у који долазе нове генерације, нови људи. Да ли млади људи беже у свој свет, у иностранство, небо и море и океане, само зато што се не чујемо као плави китови или једноставно неће да живе на овој планети и у овој земљи? Било којој", истиче Соколовић. 

Сценографију потписује Саша Сенковић, као и Соколовић, за костиме је задужена Сенка Раносављевић, композитори су Ирена Поповић Драговић и Никола Драговић, док сценски покрет ради Андреја Кулешевић.

Улоге тумаче Милан Ковачевић, Миа Симоновић, Григорије Јакишић, Вукашин Ранђеловић, Сања Микитишин, Ервин Хаџимуртезић.Реприза је заказана за 8. март.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести