„НАРОДНИ ПОСЛАНИК” вечерас ПРЕМИЈЕРНО У СУБОТИЦИ Нушићева заједнице зна - новцем се може купити све

Обележавајући јубилеј, 160 година од рођења писца Бранислава Нушића, Народно позориште / Казалиште / Непсинхаз у Суботици вечерас у 19.30 часова премијерно ће на сцени “Јадран” извести његову комедију “Народни посланик”, у режији Снежане Тришић.
а
Фото: Тања Драшкић Савић

 Ова представа је рађена у копродукцији са Истарским народним казалиштем - Градским казалиштем у Пули, где је у јуну премијерно изведена.

Како наводи драматуршкиња Александра Јовановић, занимљива је, али и узнемирујућа, јасна паралела између политичких прилика у Краљевини Србији крајем деветнаестог века у Нушићевој првој комедији, и оних данас, ако се и одузму поједине спољашње околности, неутаживи опортунизам, жеља за стицањем капитала и политичких функција, као и средства за долажење до моћи, остају иста.

- У малом граду у унутрашњости, Нушић даје приказ заједнице, својеврсног микросистема, умањене верзије оног што стоји над нама, дроби и ломи у својој потреби да контролише. Начин комуникације огледа се у новцу, а то правило познаје сваки члан Нушићеве заједнице. Новцем се може купити све: од “јарећих кожа”, преко ћерке, до посланичке фотеље. Ликови у драми, врло верзирани у погледу начина функционисања те изопачене логике која тера на смех и истовремено изазива гађење, знају да је истина релевантна ствар, где се не верује очима већ таблоидима; да јавно мњење настаје у кафани, да је мито једина гаранција за лојалност, а демагогија потпуно легитиман начин за стицање власти - указује Александра Јовановић.

У представи играју Милан Вејновић, Миња Пековић, Љубиша Ристовић, Срђан Секулић, Владимир Грбић, Игор Грекса, и гости Вини Јурчић, Ирена Тереза Прпић, као и Лука Миховиловић, глумац Градског казалишта у Пули, познат и овдашњој публици, јер је од 2011. до 2016 .  био члан ансамбла Драме на српском језику суботичког Народног позоришта.

Сценографкиња је Марија Калабић, костимографкиња је Марина Сремац, а ауторка музике је Ирена Поповић Драговић.

Н. Пejчић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести