Никита Миливојевић режира "Травничку хронику" на сцени СНП-а

НОВИ САД: У Српском народном позоришту су интензивирани радови на представи “Травничка хроника”, која је најављена за почетак следеће сезоне.
snp
Фото: Enriko Horvat

Никита Миливојевић драматизује и режира познати роман Иве Андрића. Прецизније, драматизација је већ готова, а пробе су већ стигле и до сцене... Гро глумачке поделе је из СНП-а: Југослав Крајнов, Марија Меденица, Душан Јакишић, Мирослав Фабри, Душан Вукашиновић, Тијана Марковић, Небојша Савић, Соња Исаиловић, Марко Савковић и Александар Гајин, али су ту и њихове колеге из Народног позоришта Сомбор - Марко Марковић, Бранислав Јерковић и Нинослав Ђорђевић, из Позоришта младих долази Иван Ђурић, а из Шабачког позоришта Зоран Карајић и Владимир Милојевић.

Пробе ће трајати до 1. јуна, а онда се застаје, да би се рад наставио и завршио до почетка октобра. Како је раније изјављивао, за Миливојевића је Андрић наш Толстој, или Томас Ман, и прави је дар. И мудро би било, рекао је Миливојевић сликовито, „пустити га да на сцени што више да говори”.  

Када имате моћну литературу, њој треба дати простора, да се чује тај текст. Он је толико прецизан и тачан у опису, од оне прве тишине са којом се сретне главни јунак до првог звука који га уплаши. То су све суптилне ствари о којима треба водити рачуна, каже редитељ, који је на сцени СНП-а недавно поставио “Вештице из Салема” Артура Милера.

И. Бурић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести