Нишки фестивал Театар на раскршћу од 5. до 12. септембра

На 3. позоришном фестивалу балканског културног простора „Театар на раскршћу“, који ће бити одржан од 5. до 12. септембра у Нишу, у такмичарском програму учествује и суботичко позориште „Костолањи Деже“, с представом „Витезови Лаке мале“, аутора и редитеља Андраша Урбана.
д
Фото: Промо

Ова представа је прошле године на Стеријином позорју освојила три награде: за глуму Борис Кучов, за кореографију Тимеа Филеп, и награду округлог стола критике „Дејан Пенчић Пољански“, коју је поделила са такође суботичком представом „Кус петлић“.

Овај фестивал, чији су циљеви „афирмација сличности и разлика културног идентитета држава и народа који деле исти културни простор, афирмација државе Србије и града Ниша као места раскршћа европских и светских путева, јачање међународне културне размене, промовисање позоришне уметности балканског културног простора, као и размена идеја и позоришних пракси“, биће отворен представом „Ослобођење Скопља“, Душана Јовановића, режија Горчин Стојановић, Народно позориште Ниш и Народно позориште Лесковац.

У главном, такмичарском програму „Театра на раскршћу“ поред „Витезова Лаке мале“, у селекцији Влатка Илића је још пет представа из региона: „Хрватски пут ка срећи“ , ауторски пројекат редитеља Бобе Јелчића, Сатиричко казалиште „Керемпух“, Загреб; „Госпођица Јулија“ Августа Стриндберга, режија Харис Пашовић, Опера и театар „Мадленианум“; „Рећнитз – Анђео уништења“ Елфриде Јелинек, режија Сабина Митерекер, Сарајевски ратни театар САРТР и Хрватско народно казалиште Мостар, БиХ, „Орач и смрт“ Јоханеса фон Тепла, режија Силвију Пуркарете, Народно позориште „Васил Александри“, Јаши, Румунија; „Мај нејм из Горан Стефановски“, ауторска адаптација текста Бранислава Илић, режија Бранислав Мићуновић, НУ Драмски театар Скопље.

Оне су у конкуренцији за награде за најбољу представу, режију, четири глумачке, затим за костимографско, и сценографско остварење, оригиналну сценску музику, сценски покрет, као и специјална награда. Осим ових, додељују се и награда Округлог стола критике и награда жирија новинара.

На затварању фестивала, Београдско драмско позориште и Бео Арт извешће представу „У раљама живота“ Дубравке Угрешић, у режији Андреја Носова.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести