Објављен такмичарски програм 29. Међународног фестивала позоришта за децу Суботица

У оквиру такмичарског програма 29. Међународног фестивала позоришта за децу Суботица, који се ове године одржава од 18. до 23. септембра, наћи ће се 14 представа за децу из целог света, по избору селектора фестивала, професора др Зорана Ђерића. Публика фестивала моћи ће да погледа разноврсне и маштовите представе које у Србију долазе из Русије, Италије, Бугарске, Мађарске, Француске, Хрватске, БиХ (Републике Српске), Шпаније, Израела, Индонезије, Грчке, као и представе домаћих позоришта.
1
Фото: Промо

Ове представе су одабране између више од сто пристиглих пријава из 30-ак земаља

– Фестивали опстају, и поред епидемија и финансијских проблема, јер је у њиховој суштини радост, светковина и игра. Игра уопште, доживљавана је као негирање и превазилажење стварности или као надградња и трансформација стварности. А дечје игре су облик дечје побуне против стварности, непристајање на постојеће. Дечјом маштом се стварност допуњује и преиначује, надмашује и обогаћује. Управо од тога полазе и креатори позоришта за децу и младе. Рачунају, пре свега, на дечју машту и потребу за игром. Представе које су нам стигле из целог свега управо су показатељи кад игра може да постане уметност, а кад уметност постаје игра – каже за „Дневник” селектор фестивала др Зоран Ђерић.

У такмичарском програму учествоваће три представе из Србије: “Украдени принц и изгубљена принцеза” Малог позоришта Душко Радовић у режији Браниславе Стефановић, “Девојчица са шибицама” новосадског Позориште младих у режији Соње Петровић, те “Љубав и виолина” Дечјег позоришта Суботица”, у режији Ане Вовчок. Из суседних земаља стижу три остварења: “Велика творница ријечи” настала је у продукцији Позоришта Мала сцена из Хрватске а режију потписује Морана Доленц; из  ?ечијег позоришта Републике Српске долази представа “Вук са мирисом бобица” у режији Тамаре Кучиновић, док је из Мађарске “Сан виле Мол” Луткарског позоришта Харлекин у режији Река Суч.

Руско Позориште Карабаска представиће се остварењем “Тражим дозволу за живот” (режија Евгенy Ибрагимов), италијанско Позориште Закес извешће представу Пепељуга (Луана Грамегна), Фондација Theatre Corsair из Бугарске извешће “Приче од папира” (Димитар Стефанов), француско позориште Les Noyveax Ballets du Nord-Pas de Calais представиће се остварењем “Scoooot?!” (Амéлие Поириер), продукција Тјан Гомбау – Нацртани човек из Шпаније извешће “Нове ципеле” (Јорди Палет и Пуиг), а Позоришна кућа Тик Так Нто из Грчке ће извести представу “Принцеза Ружа и зачарани Орао” (Панагиотис Адам). Из Израела долази остварење “Преко трња до звезда” Театра Коом-Коом (Andrei Urbakh), а из Индонезије “Прича о метли” позоришта Bon Puppet (Angela Dwichya, Riyki Putri).

Жири главног такмичарског програма чине Маријана Петровић, глумица у Малом позоришту “Душко Радовић“ у Београду и редитељка; Виктор Шрајман - руски и израелски позоришни редитељ, глумац, педагог, критичар, и један од водећих стручњака у области позоришта лутака; и Клиодна Нунан, ирска практичарка уметности за децу у најранијем добу. Међународни фестивал позоришта за децу одр0ава се под окриљем Отвореног универзитета Суботица, а његову реализацију подржали су Министарство културе и информисања, Покрајински секретаријат за културу, информисање и9 односе с верским заједницама, као и Град Суботица.

М. Стајић

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести