Отвара се јубиларни 50. Инфант: СЕЛЕКЦИЈА ВЕЛИКИХ И ХРАБРИХ ПРЕДСТАВА

Овогодишњи јубиларни педесети интернационални фестивал алтернативног и новог театра „Инфант” вечерас у 19.30 часова на сцени „Јован Ђорђевић” Српског народног позоришта отвара једна од три такмичарске представе у селекцији Александра Поповског - „Франк V„ („Франк Пети”), коју је по делу Франка Диренмата у СНГ Марибор режирао Милош Лолић.
1
Фото: Петер Ђодани - Из представе „Франк Пети” СНГ Марибор

Фестивал је 1. септембра имао пролог у виду представе „Човјек висине” Ане Ђорђевић, у режији Јане Маричић, а сада се отвара такмичарски део.

- Прошле године смо рекли: „ ‘Ајмо да пробамо нешто Велико и Храбро!’ И успело нам је. Сад више није питање да ли можемо, него шта хоћемо. У том смислу овогодишњи „Инфант” наставља оно што смо зацртали као задатак: да наставимо селекцију великих и храбрих представа. Инфантовска публика је захтевна и мислим да је важно да отварамо различите прозоре који нам омогућавају поглед у различите позоришне куће. Већ сада могу најавити да ћемо следеће године коначно имати представнике италијанског позоришта. Ове године доносимо селекцију из три регионалне позоришне куће: из Словеније, Хрватске и Србије - указује селектор 50. „Инфанта” редитељ Александар Поповски.

Вечерашња представа „Франк Пети”, „луди кабаре аланфордовског хумора, јесте прича о веселим банкарима који пљачкају сами себе и нас, измишљајући и организујући сопствену смрт”.

Ситуације у овом комаду „јесу замишљене као секвенце из реалности худог банкарског живота, али оне постепено прерастају у илузију хипер-реализма, отварају чак и пут ка гротески… Жанровски посматрано, ‘Франк Пети’ свакако спада у домен музичког театра, али он у својој сржи није ни комад с певањем, ни мјузикл, ни оперета, ни опера, он је жанровски хибрид – специфично изглобљен у оквирима дефиниције музичког позоришта, до те мере да може да се третира као подврста унутар жанра”. - „Франк Пети” се најављује као прво словенско упризорење трагикомичне музичке сатире и као једна од оних представа од којих се позоришни догађаји другачије рачунају. Инспирисана је делом швајцарског драматичара Франка Диренмата. Приватна банка, с много година традиције, налази се на рубу банкрота. Брод је дуго пловио, сада тоне, ситуација је драматична, кују се планови, пацови желе да побегну. Циљ је да се сачува голи живот и покрадени новац. У игри су остали само најспособнији и најбескруполознији. Нешто као „Сурвајвор“, где не може да се предвиди хоће ли бити „блајндсајд“ ситуације, након које се с врха пирамиде пада у понор. Нешто као упознавање света, у којем се живи на вересију и ликова, који као да уживају у томе што осећају страх за сопствени живот - истиче се о овој представи у режији нашег познатог редитеља Милоша Лолића, који се у европским оквирима етаблирао низом представа у немачким и аустријским позориштима.       

Н. Пејчић


„Легенда” на Петроварадинској тврђави

Публика ће имати прилику да 10. септембра погледа „Јеванђеље по Ф. М. Достојевском” Српског народног позоришта, у режији Јернеја Лоренција, и 11. септембра представу „Легенда”, рађену по Крлежином делу, у режији Ивана Планинића, коју ће загребачко позориште „Гавела” извести на Петроварадинској тврђави. Фестивал ће бити затворен 12. септембра проглашењем победника и, у част награђених, извођењем представе „Последњи балкански вампир” СНП-а.


 

EUR/RSD 117.1677
Најновије вести