Отворена изложба у част великог глумца Ивана Хајтла

У  Улици Лазе Телечког у Новом Саду отворена је изложба  посвећена чувеном глумцу Српског народног позоришта Ивану Хајтлу.
Otvorena izložba u čast velikog glumca Ivana Hajtla Foto: PS za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama 
Фото: Отворена изложба у част великог глумца Ивана Хајтла Фото: ПС за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама 

Изложбу под називом: „Једна кућа, две позоришне приче: Иван Хајтл и Штампарија „Талија“, отворила је покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић.

У присуству многобројних чланова породице Хајтл, секретар Драгана Милошевић је изразила велико задовољство, што се у част једног од највећих бардова наше глуме Ивана Хајтла отвара данас изложбу, која на овај начин чува успомену на његове бројне улоге, на улоге које је тумачио, а оне су махом биле везане за ликове малих људи, којима је он давао велики значај.

Зато, сматра Милошевићева, наша је обавеза и дужност, да сачувамо од заборава великане попут Ивана Хајтла, а поред улице, која данас носи његово име, ту смо и сви ми да се поносимо његовим стваралаштвом.

У име породице Хајтл, присутнима се обратила најмлађа унука Јована Важић, која је овом приликом изразила велику захвалност Српском народном позоришту и Компанији „Color Media Communications“, који су заједно са породицом осмислили ову предивну поставку.

Фото: У име породице Хајтл, присутнима се обратила најмлађа унука Јована Важић Фото: ПС за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама 

Осмишљена као улична изложба плаката из богате историје СНП-а, као и фотографија славног глумца Ивана Хајтла, по речима Роберта Чобана, директора „Color Media Communications“, у почетку је била само идеја, али надовезујући се и на постојање саме позоришне штампарије „Талија“, која се налазила до пре 15 година у простору у којем је данас „Лазин салаш“ где се налази изложба, врло брзо се и реализовала.

Чобан је подсетио да је, пре него што је после Другог светског рата припала СНП-у, кућа у Змај Јовиној 7 са задњим делом у Лазе Телечког 5 припадала трговачкој породици Милутиновић. Од 1958. до 1984. у главном стану, у кући у Змај Јовиној, живео је управо Иван Хајтл.

Управник Српског народног позоришта др Зоран Ђерић је након кратког подсећања на величину глумца какав је био Иван Хајтл, апострофирао и две његове значајне награде. Стеријину награду Хајтл је добио 1970. године, рекао је Ђерић, а другу награду „Јован Ђорђевић“ 1988. године. У свом глумачком веку одиграо је преко 70 улога, а о детаљима његових животних анегдота писаће у монографији, коју ће Српско народно позориште ускоро објавити.

Изложба је, иначе, организована у оквиру одржавања 64. Стеријиног позорја, чију реализацију су помогли Српско народно позориште, деца и унуци Ивана Хајтла и Компанија „Color Media Communications“.

EUR/RSD 117.5751
Најновије вести