Пепељуга и Девојчица са шибицама најбоље представе на фестивалу дечијих позоришта у Суботици

Церемонијом затварања и проглашењем добитника награда у Дечјем позоришту Суботица, крајем прошле недеље затворен је 29. међународни фестивал позоришта за децу. Жири у саставу Маријана Петровић, Клиодна Нунан и Виктор Љвович Шрајман гран при Фестивала доделио је представи „Пепељуга„ Луане Грамењна, италијанског Позоришта „Закес“.
pozoriste, predstava, zavesa pixabay
Фото: pixabay.com

Клиодна Нунан је у име жирија прочитала образложење награде за „Пепељугу”:

- Маштовита, снажна представа са тачним редитељским решењима. Све компоненте представе: игра глумаца, кореографија, музика, сценографија, лутке, светло су испреплетани, надопуњују се. Усаглашени су, јединствени, потчињени редитељској замисли. Представа је чврсто јединство свих сценских компонената – хармонија синергије. Дисциплина, уметност анимације, пластика тела, концентрација и глума извођача створили су снажну сценску магију која потреса”.

Специјална награда за оригиналност и фантазију додељена је представи Тамаре Кучиновић - „Вук са мирисом бобица“ Дечијег позоришта Републике Српске.

- Ово дело бави се страховима многих младих људи који ступају у свет одраслих. Била би права срећа кад бисмо сви добили онолико бриге, стрпљења и подршке колико је главни лик добио од чопора. Јаке метафоре о животу, изолованости, патњи и депресији, за које је решење брига за људе, су у овој представи изврсне - стоји у образложењу жирија.

Тамара Кучиновић се захвалила на награди и рекла: „Важно је да младима кренемо врло гласно говорити о животу, са апсолутно свим његовим бојама – и тамним и светлим, и да се не бојимо тога јер деца су тога гладна“. Награда за најбољу режију додељена је Луани Грамења, за режију представе „Пепељуга“. За најбољу сценографију, као и за њабоље естетско и техничко решење лутака, награђена је Иса Сото, за представу „Нове ципеле„ Позоришта „Тиан Гомбо – Нацртани човек„ из Шпаније.

Мариан Берто награђена је за најбољу оригиналну музику у представи „SCOOOOOT?!“ из Француске.

Пет равноправних награда за глумачко/ аниматорско мајсторство додељене су ансамблима представа „Пепељуга“, „Принцеза Ружа и зачарани орао“ Позоришта „Тик так нто“ из Грчке, „Прича о метли“ Позоришта „Бон папет” из Индонезије, Тиану Гомбоу за улогу у представи „Нове ципеле“ и Силарду Задори за улогу у представи „Сан виле Мол“ Луткарског позоришта „Харлекин“ из Мађарске.

У главном програму 29. међународног фестивала потзоришта за децу, у организацији Отвореног унвиерзитета Суботица, одиграно је 14 представа из целог света, по избору селектора фестивала Зорана Ђерића. Награде за животно дело „Мали принц”, за изузетан допринос развоју културе и сценске уметности за децу, уручене су на отварању фестивала глумици Маријани Петровић и Виктору Шрајману - руском и израелском позоришном редитељу, глумцу, педагогу, критичару, и једном од водећих стручњака у области позоришта лутака.

Међународни форум за истраживање позоришне уметности за децу и младе у Суботици од 19. до 22. септембра окупио је теоретичаре и позоришне истраживаче из 11 земаља. Богат пратећи програм фестивала чинили су и бројне изложбе, радионице, промоције књига, филмови и представе ван такмичарског програма.

Реализацију Међународног фестивала позоришта за децу Суботица подржали су Министарство културе и информисања Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу АП Војводине и Град Суботица.

Свет није шарена лажа

Млади жири који је радио у саставу Ника Визин, Нађа Берецки, Ива Францишковић, Мила Попов и Реља Миковић, награду за најбољу представу доделио је представи „Девојчица са шибицама” по мотивима чувене бајке Х. К. Андерсена, у драматуршкој обради и режији Мине Петрић и Соње Петровић, у копродукцији Позоришта младих, Фестивала еколошког позоришта за децу и младе и Удружења “Слобода нема цену”.

- Ову представу изабрали смо као најбољу првенствено због теме која је несвакидашња у позоришним представама, а сматрамо да је неопходно разговарати о њој са млађом публиком. Представа је допрла до нас, изазвала јаке емоције и држала пажњу до самог краја - наводи се у образложењу Младог жирија.

У име Позоришта младих, награду су примили глумци у представи Кристина Савков и Данило Миловановић, који се присутнима на уручењу обратио речима: “Нама ова награда изузетно значи, поготово што долази од оних за које је ова представа прављена, а то су деца. Њима не треба да показујемо свет као једну шарену лажу.

Важно је да деца кроз представу могу да развију емпатију и да науче нешто ново о људима који су другачији, а можда и нису, него су баш исти као они”.

Млади жири похвалио је и представу “Пепељуга” у режији Луане Грамегне у извођењу Позоришта Закес из Италије, “због врхунске сценографије која нам помаже да доживимо представу”.

        К. Р.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести