„Плави слон” у СНП-у

Трупу за модерну игру Каирске опере је основало Министарство културе Египта 1993. и најпознатија је трупа у Египту која се бави модерном игром.
Iz baleta „Plavi slon”  Foto: Bassam Alzoghby
Фото: Из балета „Плави слон”  Фото: Bassam Alzoghby

У оквиру Месеца египатске културе у Србији, поводом 110 година од успостављања дипломат- ских односа између Египта и Србије, вечерас у 20 часова на сцени Српског народног позоришта гостује Трупа за модерну игру Каирске опере која ће извести балетску представу “Blue elephant” (плави слон). Представа је протекле недеље два пута играна у Београду, а сада ће и новосадска публика бити у прилици да је погледа.

„Плави слон“ је настао 2014. и базиран је на роману младог египатског писца Ахмеда Мурада, који успешно инспирише младе да читају књиге. Роман овог младог писца, пун снова и магије, годину дана након изласка постао је најпродаванији на Међународном сајму књига у Каиру 2013.

Трупу за модерну игру Каирске опере је основало Министарство културе Египта 1993. и најпознатија је трупа у Египту која се бави модерном игром. Учествовала је на многим међународним фестивалима у европским земљама, САД, Кини, Кореји и арапским земљама, изводећи представе у најпрестижнијим позориштима и оперским кућама.

Ово је најпознатија трупа у Египту која се бави модерном игром. У почетку опсег публике био је веома ограничен док трупа није усвојила нови стил извођења, који преводи египатске романе у модерну игру. Најчешће се по романима праве филмови или позоришне представе али претворити га у потпуно други жанр – модерну игру – је заиста велики изазов. У последње време уметничке активности трупе се фокусирају на различите жанрове европске модерне игре и ослобађају се традиционалних позоришних оквира како би достигле међународне стандарде модерне игре.

Монадел  Антар,  млади уметник и кореограф, постао је уметнички директор и кореограф компаније. У складу са својом новом визијом и стилом, уметничка активност компаније се фокусира на различите жанрове европског модерног плеса и ослобађа се традиционалних позоришних стега ради постизања међународних модерних плесних стандарда.

Улазак је слободан, а улазнице ће моћи да се подигну на  Билетарници  Српског народног позоришта данас  од 17 часова до почетка представе.

Н. П.

 

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести