Плесни спектакл „То_р” у Новосадском позоришту/Ујвидеки синхазу

Плесни спектакл “То_Р”, који ће извести компанија француско - мађарског кореографа Пала Френака и “М Студио”, очекује нас у уторак у 19 часова на сцени Новосадског позоришта / Ујвидеки синхаза.
д
Фото: Илустрација

- Пал Френак са екипом Студија М прича о једном замишљеном догађају, скупу, лутању између два света, квалитету - изговореном и неизговореном, о односу привидног лудила и стварности.  Кореографија се базира на игри линеаралних и спиралних енергија кроз френаковске карактеристичне покрете и елементе узете из језика знакова. Видимо свакодневне ситуације у којима се конструктивно, или пак деструктивно развијају нити разних догађаја. Из комбинације тих ситуација ствара се нови квалитет који нас води од хаоса до реалности - напомињу у Новосадском позоришту / Ујвидеки синхаза.

Француско-мађарски кореограф Пал Френак је носилац бројних домаћих и иностраних награда. Од осамдесетих година живи и ради на релацији Париз - Будимпешта. Његову младост, као и каснији уметнички рад, обележила је чињеница да су му оба родитеља била глува, тако да је његов матерњи језик заправо језик знакова и он чини суштину његовог рада. Пал Френак је створио нови стил који “динамичним покретима, осетљивошћу и изразом иде преко граница вербалног”.

Аутор кореографије и концепта је Пал Френак, а композитор је Абриш Грилус. У представи играју: Золтан Деак, Каталин Гал, Естер Нађ, Левенте Олах, Емилиа Полгар, Ласло Секрењеш и Атила Вереш Нађ. Представу су помогли Управа града Sfântu Gheorghe, Administratia Fondului Cultural National, и фондације Bethlen Gábor и Nemzeti Kulturális Alap.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести