Почео празник позоришне уметности у Зрењанину

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић отворила је синоћ у Народном позоришту „Тоша Јовановић“ у Зрењанину 68. Фестивал професионалних позоришта Војводине који ће, под слоганом „“Глумци су се вратили, публико“, трајати до 29. априла.
Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević otvorila Festival Foto: vojvodina.gov.rs
Фото: Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић отворила Фестивал Фото: vojvodina.gov.rs

Важност овог фестивала, истакла је Милошевићева, потврђује већ само његово трајање „јер када нешто успева да траје и претраје 68 и добрих, али и мање добрих година, значи да је важно, да је чврсто утемељено и да у континуитету одржава оно што је најважније – висок уметнички ниво позоришта и представа које се на њему окупљају и, наравно, такмиче за реномирана признања“.

Нагласивши да није ни чудно што управо Војводина има један овакав фестивал, она је подсетила да је баш у њој основан најстарији професионални театар у српском народу - Српско народно позориште – и подсетила да се њена укупна позоришна традиција мери деценијама и вековима.

Фото: Сцена из представе “Аника и њена времена” ансамбла СНП која је отворила Фестивал Фото: vojvodina.gov.rs

„То не важи само за Нови Сад, него и за Вршац, Панчево, Зрењанин, Суботицу, Сомбор... И није реч о макар каквој традицији, већ о традицији великих драмских писаца, сјајних глумаца, незаборавних представа“, додала је Милошевићева.

Баш због тога, према њеним речима, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама на чијем је челу, али и цела Покрајинска влада, као једну од својих најважнијих обавеза доживљавају подршку управо неговању и чувању те традиције, а као посебну боју зрењанинске позоришне смотре она је издвојила то што су, поред представа за одрасле, заступљене и представе за децу, и „што ће се театарска чаролија која ће, наредних дана, сигурно разиграти овај прелепи град, чути на више језика“.

Фото: Публика на отврању ФЕстивала у Народном позоришту „Тоша Јовановић“ Фото: vojvodina.gov.rs

„Све је то Војводина коју заједно волимо и желимо да учинимо бољом, складнијом и срећнијом“ додала је Милошевићева, пожелевши глумцима да буду надахнути и разиграни, публици да ужива у представама које следе и да не штеде дланове, а оним који ће , на крају, понети награде ове театарске смотре, да на њих буду поносни.

Учеснике фестивала поздравио је и градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић, а пре почетка фестивала, у фоајеу Народног позоришта „Тоша Јовановић“, отворена је изложба „Позоришни светлописи“ коју је припремила Ивана Кочи из Позоришног музеја Војводине.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести