Почиње 4. Фестивал студентског позоришта у Новом Саду

Фестивал студентског позоришта, у организацији Академије уметности у Новом Саду, почиње данас и овај четврти пут ће угостити пет драмских академија, које је извести шест студентских представа.
pozoriste, zavesa, piksa
Фото: pixabay.com

Под слоганом „Очи у очи са светом“, Академија уметности у Новом Саду је од петка до 8. децембра домаћин студентима драмске уметности из региона, у оквиру овог фестивала, који се организује у сарадњи са Српским народним позориштем, уз подршку Градске управе за културу Града Новог Сада.

Ове године на фестивалу учествују: Академија драмских умјетности из Загреба, Универзитет за позоришну и филмску уметност из Будимпеште, Академија уметности из Банске Бистрице у Словачкој, Факултет драмских уметности из Београда и Академија уметности у Новом Саду, као домаћин с две представе. Њихове представе ће се изводити на Камерној сцени СНП-а и у мултимедијалном центру АУНС, а обезбеђен је и титл на енглеском језику.

Фестивал данас почиње извођењем представе “Три зиме”Тене Штивичић, коју ће извести класа професорке Јасне Ђуричић с Академије уметности у Новом Саду, у 17 часова у мултимедијалном центру АУНС (Ђуре Јакшића 7). Након тога, у 21.15. часова на Камерној сцени СНП-а, представу “Синдром слатке крви” Дијане Карановић, у режији Невене Мијатовић, извешће класа професора Душана Петровића на Факултету драмских уметности из Београда.

Представу “ Ноћ хелвера” извешће сутра у 18 часова у мултимедијалном центру АУНС класа професора Бориса Исаковића, а у 21 час почеће на Камерној сцени СНП-а представа “Потпуни незнанци” Филипа Болоње, коју ће извести студенти у класи Доре Руждјак Подолски, са Академије драмске умјетности из Загреба.

Академија уметности из Банске Бистрице у Словачкој учествоваће 8. децембра у 18 часова у мултимедијалном центру АУНС, с представом “Цвеће за Алгернона” у режији Јане Овшонкове. На крају фестивала, 8. децембра у 20 часова, на Камерној сцени СНП-а, последњу представу “Блудни син” Чарлса Буковског, у режији Даниела Мате Шандора, извешће класа Ласла Багосија са Универ- зитета за позоришну и филмску уметност из Будимпеште.

- Задирући у суштинска животна питања, студентска остварења ће нас провести кроз палету места, ликова и епоха, од послератног до савременог Загреба Тене Штивичић, преко сиромашне четврти незнаног града под фашистичком опсадом Ингмара Вилкиста, до америчких урбаних пејзажа XX века Чарлса Буковског, повезујући нас са разноликим протагонистима и њиховим увек актуелним, а исконским дилемамаи потрагама за истином - наводи се у најави овог фестивала.  

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести