Почиње Синерџи, позоришни фестивал језичких мањина света

НОВИ САД: Фестивал језичких мањина света, под називом “Synergy#WTF” (“Синерџи”), одржава се од 2. до 6. октобра у Новом Саду, у Новосадском позоришту / Ујвидеки синхаз и Српском народном позоришту, и представити стваралаштво позоришта мањинских заједница, која постоје у многим земљама.
а
Фото: Илустрација

Новосадско позориште први пут организује овај фестивал, који ће на једном месту окупити професионалне позоришне уметнике, који у срединама у којима живе, стварају на језицима националних заједница којима припадају. У Новосадском позоришту напомињу да је ово јединствен пројекат у Европи, који је уједно и део пројекта Нови Сад - Европска престоница културе 2021. Идеја фестивала, како подсећају, потекла је од Валентина Венцела, директора Новосадског позоришта / Ујвидеки синхаз, а оснивач фестивала је Град Нови Сад.

– Ту смо у заједничком пројекту, који заправо треба да служи пре свега у корист општег културног бренда Града Новог Сада као Европске престонице културе – истакао је на јучерашњој конференцији за новинаре Валентин Венцел, најављујући фестивал “Синерџи”.

Synergy#WTF треба да нам открије колико једни друге обликујемо, мењамо, колико се прилагођавамо једни другима у свим аспектима нашег живота, од социјалног и економског до политичког и културног, напомињу организатори овог фестивала.

Главни програм “Синерџија” чини шест представа професионалних позоришних трупа, а пратећи, на овом првом фестивалу, симпозијум на тему: „Улога и значај језика у процесу индивидуалне и колективне самоиден- тификације”. Као увод у фестивал данас ће домаћин, такође позориште мањинске заједнице, премијерно извести представу “Гробница за Бориса Давидовича” Данила Киша, у режији Александра Поповског. Биће то прва од шест премијера у новој сезони Новосадског позоришта / Ујвидеки синхаз, у нултом дану фестивала “Синерџи”.


Уметност, медији и едукација

Фестивал “Синерџи” је део платформе “Плус” коју је, у име Фондације Нови Сад 2021 - Европска престоница културе, јуче на конференцији за новинаре представио Лазар Јованов, и навео да она обједињује више идеја које ће бити реализоване кроз уметност, медије и едукацију. 

- У том смислу, један од најважнијих пројеката, можда и окосница ове наше платформе је позоришни фестивал “Синерџи ВТФ”, који је високо оцењен и од стране Европске комисије, и за који сматрамо да је један од најважнијих догађаја у овом граду и нашој држави, и за који желимо да остане у наслеђе и након 2021. године - напоменуо је Лазар Јованов.

Други пројекат, који је део платформе “Плус”, је европска конференција посвећена мањинским и локалним медијима, додао је Јованов, која ће бити одржана од 16. до 18. новембра, у организацији агенције “Херор медиа поинт”, “Мађар соа”, и још неких субјеката који се баве локалним медијима. Тих дана је планирана и едукација за новинаре мањинских медија.

По речима Наташе Херор, ове године имају могућност да на поменутој конференцији угосте главне уреднике новина, који досад нису били у Новом Саду, тако да ће се чути уживо нешто за шта досад нисмо имали прилике када је ова област у питању, а то су искуства Данаца у Немачкој, Швеђана у Финској, Баскијаца у Шпанији, Немаца и Словенаца у Италији...


Званично отварање фестивала је најављено за 3. октобар у 19 сати у  Српском народном позоришту. На сцени овог театра потом ће бити изведена представа “Дибук” аутора Симона Анског, у режији Крис Симион, и извођењу Државног јеврејског позоришта из Букурешта / Румунија.

Руски драмски театар „Максим Горки” из Астане / Казахстан ће 4. октобра у 19.30 часова у Новосадском позоришту извести представу “Манкурт”, у режији Барзуа Абдуразакова. Тог дана је планиран и симпозијум на тему: „Улога и значај језика у процесу индивидуалне и колективне самоидентификације“, који ће бити одржан у Галерији Матице српске, од 10 до 14 сати. Представу “Сентандрејско јеванђеље”, у колективној режији, извешће у Новосадском позоришту 5. октобра у 18 сати Српско позориште у Мађарској из Будимпеште. Исте вечери, али с почетком у 20.30 часова, на сцени Српског народног позоришта , Турски театар из Скопља / Македонија извешће Шекспировог “Отела”, у режији Дејана Пројковског.

Последњег дана фестивала “Синерџи”, 6. октобра у 18 часова у Српском народном позоришту ће Чеховљевог “Галеба”, у режији Атиле Керестеша, извести ансамбл „Миклош Томпа” Народног позоришта из Таргу Муреша / Румунија. Потом ће, у Новосадском позоришту 6.октобра у 21 сат, као последњу у програму фестивала “Синерџи”, представу “Кафана код Јеремије”, у колективној режији, извести ансамбл „Даница“ из Салцбурга / Аустрија.

Карте за представе на фестивалу стају 500 и 300 динара (групне посете), а купују се на благајнама СНП-а и Новосадског позоришта.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести