Поезија Мике Антића на сцени Позоришта младих

Већ неколико пута најављивана, због короне одлагана, премијера представе “Кад сам био гарав” биће одржана 14. октобра, у Позоришту младих.
д
Фото: Промо

Драму инспирисану животом и поезијом Мирослава Мике Антића је написао Миливоје Млађеновић, а представу је режирао Стеван Бодрожа.

- Ова представа је део концепта „Новосадске приче”. Не знам за представу у Новом Саду посвећену Мики Антићу, а ми ћемо после ове наставити да њима причамо и друге - најавио је управник Позоришта младих Михајло Несторовић, не кријући велико нестрпљење и зебњу пред премијеру, али и одушевљење што поново раде.

Миливоје Млађеновић је открио да је драма настала прво као монодрама за једну глумицу из Ниша и њен наступ на Змајевим дечјим играма, а да га је после копкало да од тога начини целовечерњи комад.

– Реч је о поезији детињства и песничког зрења Мике Антића. Трудио сам се да одаберем стихове који могу да функционишу као драмски дијалог, у вези са Микиним антологијским песмама. Било ми је занимљиво писати паралелне токове, један из Другог светског рата, један из деведесетих и један из данашњице - рекао је на јучерашњој конференцији за новинаре у Позоришту младих аутор текста.

Главну улогу тумачи Иван Ђурић, а у подели су Данило Миловановић, Ервин Хаџимуртезић...

Редитељ Стеван Бодрожа похвалио је Млађеновића у настојању да од поезије истка драмско дело, али и све запослене у Позоришту младих који су и поред пандемијских околности увек били спремни за рад.

- Прича је о томе како је настао, како се родио песник у Мирославу Антићу, трансендирајући епохе. Из тога се види одакле Антић црпи односе према циганима, Војводини, живима и мртвима - навео је Бодрожа.

Глумцима Позоришта младих највећи изазов је представљало “превођење” стихова у драмски говор, такозвану глумачку радњу. У томе им је помагао колега, у представи сарадник за сценски говор, Саша Латиновић.

- Тражили смо начин да то звучи, ада може да се прихвати из публике. Сви ми волимо Мику Антића, а мислим да ће за његое фанове представа бити посластица - рекла је глумица Марија Радованов.

Ивану Ђурићу, пак, тумачу главне улоге, најтеже је било да уверљиво креира лик песника у детињству. Данило Миловановић игра Милета Дилеју, Микиног пријатеља којег су стрељали нацисти. Ервин Хаyимуртезић је био задужен за негативце, али задовољан што се бавио поезијом као сегментом глумачког бића. Неда Даниловић је рад на представи више видела као демистификацију лика и дела Мике Антића, али и као стварање нове поезије, нових околности, ретких у данашњем позоришту.

Сценографкиња представе “Кад сам био гарав” у Позоришту младих била је Зорана Петров, костимографкиња Биљана Гргур, а сценски покрет је радила Иста Степанов.

И. Бурић

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести