Посебна свечаност на затварању 67. Стеријиног позорја: Види Огњеновић „Хуго Клајн”

Нашој познатој списатељици и редитељки Види Огњеновић је на затварању 67. Стеријиног позорја уручена награда „Хуго Клајн“, која носи име познатог југословенског редитеља, и додељује се за редитељско животно дело.
vida ognjenovic
Фото: Youtube Printscreen

Ову бијеналну награду установили су фестивали Стеријино позорје, међународни театарски фестивал МЕШ Сарајево, Борштниково сречање Марибор, Град театар Будва и Сарајево фест. Вида Огњеновић је друга добитница овог признања, које јој је доделио жири састављен од директора поменутих фестивала.

Како је истакнуто на уручењу ове награде, Хуго Клајн је био мултиталентован и веома успешан редитељ, професор и психоана- литичар. Као доктор и ученик Сигмунда Фројда, дао је велики допринос развоју психотерапије у тадашњој Југославији. Био је стални редитељ Народног позоришта у Београду, и професор режије на Академији за позориште, филм, радио и телевизију у Београду. Писац је темељне књиге редитељске уметности „Основни проблеми режије“.

- Пре неколико година, ових пет фестивала договорило се да сваке друге године додељује награду оним ствараоцима и позоришним редитељима који су битно утицали на развој позоришне уметности и уметност позоришне режије уопште на овим просторима, односно на просторима бивше Југославије. Ове године награда ће бити уручена редитељки која је вишеструко талентована и која је уметница „пар екселанс“. Знамо је као прозног писца, драмског писца, као редитељку, ауторку многобројних адаптација, и драматизација. Јединствена је по томе што је на Стеријином позорју 2001. године добила награду и за драмски текст и за режију. Дакле, на истом фестивалу је то остварила једина у историји Позорја. Такође је драгоцен и њен рад позоришног педагога, јер Хуго Клајн је такође био и позоришни педагог – подсетио је директор Стеријиног позорја Мирослав Мики Радоњић, уручујући награду Види Огњеновић.

Свеукупним својим стваралаштвом, како је додао Мики Радоњић, лауреаткиња Вида Огњеновић је заслужила награду „Хуго Клајн“ за животно дело.

- Награђивање је прадавни, леп, хумани обичај. Ову награду за редитељско дело оглашава име које она носи. Професор доктор Хуго Клајн, уметник и научник, родоначелник је школе режије у нас. Он је дефинисао представу као ауторско дело, а редитељ да је човек који користи и сажима уметничка и научна искуства од којих гради и сопствени рукопис и начин обликовања. Закаснила сам да будем његова студенткиња, али сам из његових књига и представа много научила о овом послу, и сматрам га и мојим учитељем. Уосталом, по његовим инструкцијама дошли смо до данашњег слободног и отвореног позоришта, о чему сведоче и награђене представе на овом Позорју – рекла је Вида Огњеновић. – Делим ову награду са колегама који је нису дочекали, јер су рано отишли, са мојим глумцима који су сараднички подносили и још подносе моју усијану несавладивост. Хтела бих да је сматрају племенитом, али не знам како је они суде. Делим ову награду са родбином и пријатељима што ме подржавају кад грешим, делим је са вама, драга публико.

Обраћајући се на затварању фестивала, Радоњић је саопштио да су Стеријино позорје и Удружење драмских уметника Србије одлучили да, од идуће године, у знак поштовања и чувања сећања на једног од најзначајнијих српских и југословенских редитеља 20. и 21. века Дејана Мијача, додељују награду за режију која носи његово име. Најавио је да ће се та награда додељивати сваке године на Стеријином позорју.   

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести