Позоришне премијере током новембра у Београду

БЕОГРАД: Храбар је сваки подухват извођења премијера у свим театрима у овом опасном добу пандемије, а током новембра месеца публика ће гледати најновије представе из продукције престонице - ЈДП, БДП и Народно позориште.
pozoriste bioskop publika korona pix
Фото: Pixabay.com

Осим премијера, у новембру предстојећи викенд дани биће у знаку значајног гостовања када ће на сцени Народног позоришта и Опере и театра Мадлениjанум бити изведена два спектакла - “Насиље над Лукрецијом” и „Отмица из сараја“ од В. А. Моцарта, из Државног камерног музичког театра „Опера Санкт Петербурга“.

Једно од најбољих музичких позоришта у Русији поново је на турнеји у Србији у оквиру које ће 13. и 14. новембра гостовати у Народном позоришту у Београду, а 15. и 16. новембра у Опери и театру Мадлениjанум, са те две представе врхунских продукција.

Оба пројекта су у режији оснивача и сталног уметничког руководиоца театра, националног уметника Русије Јурија Александрова, познатог по креативним експериментима и оригиналним редитељским решењима.

“Насиље над Лукрецијом” (1946) је дело Бенџамина Бритна, светски признатог енглеског композитора 20. века, чија је споменута опера најпознатије дело, а садржај крваве драме забележио је римски историчар Тацит, касније песник Ливије, што је постала и основа Шекспирове драме “Тит Андроник”.

Београдско Драмско позориште после амбициозног залета са новим пројектима у актуелној сезони (“Ружни, прљави, зли”, “Читач”, “Није то то”), у текућем месецу најављује две премијере.

Прва ће изаћи по плану 20. новембра, са претпремијером вече раније - “Југојугославија” по драми и режији Бона Парка, једног од најзначајнијих младих немачких позоришних аутора, који пођеднако добија награде као писац и редитељ.

Његове представе и драме изводе се у Немачкој, Француској, Италији, Пољској и Русији, а занимљивост у његовом животу је и та да је студирао славистику на Хумболтовом универзитету у Берлину, са посебним интересовањем за српски језик и књижевност, а често је боравио у Београду.

Представа за коју је написао и комад, бави се Југославијом, могућностима за поновно уједињење, изгубљено колективно сећање на дивна, али проблематична времена заједничког живота, из визуре обичних људи у Србији, онако како то странац разуме и доживљава.

У интимној драми, Великој сцени “Оливера и Раде Марковић” играју: Исидора Симијоновић, Јадранка Селец, Паулина Манов, Јелена Чворовић Пауновић и Никола Малбаша.

Исто позориште заказује следећи датум 28. новембар за премијеру дела “Кишне капи на врелом камењу” Рајнера Вернера Фасбиндера, у режији Југа Ђорђевића.

Две претпремијере тог комада ће бити игране 26. и 27. новембра, на малој сцени “Предраг Пепи Лаковић”.

Култни филмски и позоришни редитељ, драмски писац, глумац, есејиста, један од покретача немачког новог таласа, већ је присутан на репертоарима београдских позоришта, као наслов “Зашто је полудео Господин Р” (ЈДП), а дуго је играна и драма “Горке сузе Петре фон Кант” управо на малој сцени БДП-а.

Иако не делује тако, Фасбиндерова каријера трајала је свега 20 година, али је за то време снимио чак 40 филмова свих формата, написао 24 позоришна комада и генерално обележио једно време кроз свој веома продуктиван опус.

У сценском покрету познатог глумца Дамјана Кецојевића, играју Љубинка Кларић, Павле Пекић, Ива Илинчић и Александар Вучковић.

Озбиљна грађанска трагична драма “Пучина” једног од највећих домаћих комедиографа Бранислава Нушића, први пут је на Велику сцену Југословенског драмског позоришта поставио Дејан Мијач 1977. године, када су играли Милан Гутовић, Светлана Бојковић, Бранко Цвејић, Јосиф Татић, Цвијета Месић…

Данас, нове верзија биће изведена такође на сцени ЈДП-а премијерно 21. новембра, у режији Егона Савина, који је већ дела овог аутора постављао на сцену истог театра - “Тако је морало бити” (играно 10 година), а дуго је био на репертоару и “Покојник” на сцени Националног театра.

У новом читању главне улоге играју Ненад Јездић, Слобода Мићаловић, Љубомир Бандовић, а уз њих су Цвијета Месић, Марко Баћовић, Бојан Лазаров, Бојан Димитријевић, Весна Станковић, Љиљана Међеши и Маја Колунџија Зорое.

За крај месеца, 29. и 30. новембра остављена је премијера представе “Орландо” према роману Вирџиније Вулф, у режији Бојана Ђорђева, на сцени “Раша Плаовић” Народног позоришта, а два термина премијере доносе и различите глумце у насловним улогама.

Ако завиримо у децембар овог театра, стиже 2.12. премијерно извођење плесне представе “Мамац” кореографа Сање Нинковић и “Седам смртних греехова” Игора Пастора, у оквиру програма “Млади кореографи”.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести