Позориште младих прославило 88. рођендан

Врло духовито и луцидно, луткарском представом кроз коју се “провукао” историјат, данашњи тренутак и перспектива, Позориште младих у Новом Саду је у среду прославило 88. рођендан.
Pozoriste mladih Dnevnik.rs/Arhiva
Фото: Dnevnik.rs/Arhiva

Са низом гегова на тему града културе, позоришних кућа, кровова и њихових “становника”, па и оних “са функцијом на ’д’, што раде у ’ПМ’” које су извели Славица Вучетић, Саша Латиновић и Слободан Нинковић, истакнути глумци Позоришта младих, као у правој представи, могло се уживати, понешто научити и слатко насмејати.

Од Српских Сокола и Соколских друштава с почетка 20. века, преко њихове вежбаонице, зграде Матице српске посвећене краљу Александру Првом Карађорђевићу у Игњата Павласа, стигло се и до првог луткарског позоришта у тадашњој Југославији, које је 1932. почело са радом премијером представе “Краљевић из подземља”. Историја учи да је захваљујући вредном раду др Лазара Драгића, управника Луткарског позоришта и првог школованог луткара у Новом Саду, те професора Боре Костића који је израдио сценографију, лутке и костиме, комад “Краљевић из подземља“ била прва професионална луткарска представа на подручју данашње Републике Србије и читавог региона. Због премијере одржане 12. фебруара, тај датум је дан данашњег Позоришта младих и дан луткарства у Србији. Кратак историјат представила је глумица Вера Хрћан Остојић.

Актуелни управник Позоришта младих у Новом Саду, Михајло Несторовић, и сам као глумац учествујући у представи поводом 88. година рада ове куће, набројао је многе успехе у протеклој сезони, будућа гостовања у Токију и Прагу, изразио жељу да небуду више “подстанари” и на крају - уручио бројне годишње награде запосленима.

        И. Б.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести