Представа Ко је убио Џенис Џоплин? 3. октобра у СНП-у

БЕОГРАД: У понедељак, 3. октобра, на сцени „Пера Добриновић" Српског народног позоришта биће изведено награђивано драмско дело Тијане Грумић „Ко је убио Џенис Џоплин?“, у режији Соње Петровић, о рок звезди која је својом бескомпромисном аутентичношћу изменила пут наредним генерацијама жена.
d
Фото: Егзит прес

Представа "Ко је убио Џенис Џоплин?" је прожета интригама које публику воде назад у седамдесете године прошлог века, у једну хотелску собу у којој је са само 27 година умрла Џенис Џоплин.

Кроз њену животну причу представа повлачи паралелу са положајем жена у друштву данас, 52 године након смрти главне јунакиње.

Ауторка представе Тијана Грумић каже да је управо позориште једини медиј у којем може бити дат глас Џенис Џоплин да коначно исприча своју причу.

"Све што данас знамо о Џенис, а што није њена дубоко потресна и дирљива музика, јесте оно што чујемо од људи који (мисле да) су је познавали, и то кроз разне интервјуе, књиге и филмове. Због тога је настао овај комад - написан је за позориште. Није важно да ли је прича истинита, заснована на чињеницама или хронолошки доследна, важно је да је та прича коначно њена", рекла је Грумић.

Режисерка Соња Петровић је ову представу описала као омаж једној жени која је дошла до свог краја да би се десио нови почетак, омаж музици за какву нове генерације не знају и омаж емоцијама из којих је њена музика настала.

"Када сам размишљала о томе да урадим представу о особи која ми је била узор и инспирација у тинејџерском периоду, увек сам о њој мислила као о двема особама. Евидентно је њено двојство; њена два лика и њене две приче. Једна прича о несигурној, нежној, неприхваћеној и незаштићеној девојчици и она друга о храброј, агресивној зачетници новог списка критеријума за жене. Једна због које је живела и она друга због које је умрла", објаснила је Петровић.

Извођење представе "Ко је убио Џенис Џоплин"“ уједно је и одавање омажа пројекту Егзит Театар, у оквиру којег су у првим годинама део фестивала биле и представе. Циљ је да програм Егзит фестивала у будућности буде проширен и овом граном уметности.

Причу Џенис Џоплин на сцену ће донети Бојана Милановић, Соња Исаиловић, Стефан Вукић, Димитрије Аранђеловић, Вукашин Ранђеловић, Петар Бањац, Филип Грубач и Игор Сакач. Ауторски и извођачки тим чине режисерка Соња Петровић, ауторка Тијана Грумић, драматург Николина Ђукановић, сценограф Жељко Пишкорић, костимографкиња Сенка Раносављевић, кореографкиња Мира Беба Добринковић, док ће се за дизајн светла побринути Тихомир Бороја.

Представа је до сада освојила бројна признања, од којих су најзначајније „Корак у храброст“ на Театар фесту у Бањалуци, као и Награда публике 65. Стеријиног позорја за најбољу представу.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести